Skip to main content

ΠΑΟΚ: «Πρώτα απόφαση από το διοικητικό εφετείο, μετά στην Εφέσεων»

Οι εφέτες, αν αποφασίσουν σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα, πρέπει να μπουν στην ουσία της υπόθεσης, υποστήριξε ο γνωστός νομικός

Στα νομικά δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης και πώς ο Δικέφαλος πρέπει να κινηθεί μετά την αφαίρεση επτά βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα αναφέρθηκε ο γνωστός νομικός Μάκης Στάμος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθλητικό Metropolis 95,5.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Στάμος:

«Έτσι όπως βγήκε η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής όπου η δικαστής δεν στάθηκε στην ουσία, αλλά στάθηκε στην τροπολογία, το ίδιο μπορεί να κάνει και το εφετείο. Να γράψει, δηλαδή, ένα σκεπτικό αντιγραφή της ΕΕΑ, να πει δεν εξετάζω την ουσία και να επιβάλλει την ποινή. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή υπάρχει η αρχή της μη χειροτέρευσης, η ποινή μπορεί να πάει στο -5. Με αυτά τα δεδομένα και στο CAS να πάμε δεν θα έχουμε ελπίδες, διότι το CAS δεν εξετάζει τη νομική βασιμότητα της υπόθεσης, αν αποδείχθηκε ή όχι η συνιδιοκτησία, δηλαδή. Οι εφέτες αν αποφασίσουν σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα πρέπει να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Αν αποφασίσουν σύμφωνα με τον νόμο δεν πρέπει να μπουν στην ουσία της υπόθεσης και να επιβάλλουν απλώς ποινές.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακυρωθεί η αιτία αυτής της υπόθεσης, η απόφαση της ΕΕΑ. Αν λοιπόν ακυρωθεί μπορεί να δημιουργηθεί το εξής ευτράπελο. Να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και να δικαιωθεί μετά και να ακυρωθεί η απόφαση της ΕΕΑ. Όλα αυτά, όμως, θα είναι εκ των υστέρων.

Το ζητούμενο είναι πρώτα να γίνει η εκδίκαση στο διοικητικό εφετείο και μετά να πάει ο ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων. Και αν καλέσει τον ΠΑΟΚ πιο νωρίς, εμείς πρέπει να περιμένουμε το διοικητικό εφετείο να δικάσει για να ακυρωθεί η απόφαση της ΕΕΑ και μετά θα έρθουμε να δικαστούμε στην επιτροπή της ΕΠΟ. Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή μετά την τροποποίηση του νόμου.

Αν δεν πέσει η απόφαση της ΕΕΑ στο διοικητικό εφετείο δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Το αντίθετο, είμαι πεπεισμένος ότι και στο CAS να πάμε δεν θα καθίσει να εξετάσει αν αποδείχθηκε η συνιδιοκτησία, αλλά θα εξετάσει αν η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων έχει νομιμότητα ή όχι. Πρέπει μέχρι τις 2 Απριλίου που έχει οριστεί η δικάσιμος του διοικητικού εφετείου να μη δικάσει η Επιτροπή Εφέσεων. Και να τους καλέσουν νωρίτερα να ζητήσουν αναβολή. Και, επίσης, πρέπει να ζητήσουν από το διοικητικό εφετείο να εκδώσει την απόφαση τάχιστα».