Skip to main content

Έγραψε ιστορία ο ΠΑΟΚ: Κυπελλούχος, νταμπλούχος, απόλυτος κυρίαρχος!

Ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε με 1-0 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε για 3η σερί χρονιά το τρόπαιο και επιτυγχάνει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Κυπελλούχος Ελλάδος για 3η συνεχόμενη χρονιά και 7η φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ που επικράτησε με 1-0 της ΑΕΚ στον -κεκλεισμένων των θυρών- τελικό του ΟΑΚΑ.

Μάλιστα αυτή είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Θεσσαλονικείς επιτυγχάνουν την κατάκτηση του νταμπλ σε μία σεζόν μετά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος νωρίτερα στη σεζόν ενώ αυτός είναι ο 10ος τίτλος συνολικά στη μεγάλη ιστορία των ασπρόμαυρων.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι και το γεγονός πως οι δύο Δικέφαλοι αναμετρήθηκαν για 3η σερί αγωνιστική περίοδο και για 3η φορά το τρόπαιο κατέληξε σε αυτόν του Βορρά, στην ομολογουμένως κορυφαία σεζόν των 93 ετών ζωής του συλλόγου.

Σε έναν από τους χειρότερους τελικούς αναφορικά με την παραγωγή φάσεων για τις δύο ομάδες, ο ΠΑΟΚ έδειχνε να πατά καλύτερα από την ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία ανήκε στην Ένωση καθώς καθώς στο 6’ Λιβάγια από τα δεξιά γύρισε τη μπάλα και ο Πόνσε προ του Βαρέλα πλάσαρε με τη μπάλα να περνά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη.

Ωστόσο οι πρωταθλητές Ελλάδος κατάφεραν να κλείσουν το ημίχρονο προηγούμενοι καθώς στο 45’+1’ ο Πέλκας έκανε ωραία κίνησε από τα δεξιά και γύρισε τη μπάλα προς τον Ακπόμ με τον τελευταίο να πιάνει εντυπωσιακό ψαλιδάκι στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα.

Μάλιστα, μετά το γκολ υπήρξε και έλεγχος από τον Γερμανό. διαιτητή Τσβάιερ στο VAR με το σύστημα να δείχνει και τυπικά την ορθότητα της επίτευξής του.

Ίδια ήταν και η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου με τους δύο Δικεφάλους να έχουν από μία καλή φάση. Αρχικά αυτός του Νότου απείλησε στο 52’ με τον Μάνταλο να πασάρει στον Πόνσε με τον Αργεντινό επιθετικό να πλασάρε αλλά ο Πασχαλάκης διάβασε σωστά τη φάση βγαίνοντας από την εστία του και απέκρουσε την μπάλα.

Αντίστοιχα, ένα λεπτό αργότερα ήταν η σειρά του αντίστοιχου του Βορρά να χάσει τη δική του ευκαιρία καθώς ο Πέλκας βρήκε ωραία τον Ζαμπά που πλάσαρε αλλά ο Μπάρκας ήταν σε ετοιμότητα αποκρούοντας την μπάλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο 58’ οι άνθρωποι των κιτρινόμαυρων διαμαρτυρήθηκαν για τον μη καταλογισμό πέναλτι σε χέρι του Κάνιας. Ο Γερμανός ρέφερι Τσβάιερ είδε την επίμαχη φάση στο VAR αλλά δεν καταλόγισε την εσχάτη των ποινών υποδεικνύοντας να συνεχιστεί η αναμέτρηση.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης ενώ το συγκρότημα του Ραζβάν Λουτσέσκου μέτρησε την απώλεια του Πέλκα καθώς στο 79’ ο αρχηγός της ομάδας αποχώρησε τραυματίας και αντικαταστάθηκε από τον Ολιβέιρα.

Τέλος αγώνα, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και ο Δικέφαλος του Βορρά στέφεται κυπελλούχος Ελλάδος για 3η σερί χρονιά κόντρα στον αντίστοιχο του Νότου και για πρώτη φορά στην ιστορία του επιτυγχάνει την κατάκτηση του νταμπλ!

-90’+3’: Κλείνει τις αλλαγές του και ο ΠΑΟΚ, ο Ίνγκασον αντικαθιστά τον Μπίσεσβαρ.

-90’: Έξι θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του τελικού.

-80’: Δεύτερη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ, ο Ολιβέιρα αντικαθιστά τον τραυματία Πέλκα. Στο ίδιο λεπτό η ΑΕΚ κλείνει τις αλλαγές της με τον Γαλανόπουλο να αντικαθιστά τον Μπακάκη.

-79’: Ο Πέλκας έχει χτυπήσει και μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου με το ειδικό φορείο.

-77’: Δεύτερη αλλαγή για την ΑΕΚ, ο Μπογέ αντικαθιστά τον Κρίστιτσιτς.

-71’: Πρώτη αλλαγή της ΑΕΚ στην αναμέτρηση, ο Γκάλο αντικαθιστά τον Μπακασέτα.

-67’: Τέταρτη κίτρινη κάρτα στο ματς για την ΑΕΚ, την δέχεται ο Πόνσε.

-66’: Πρώτη αλλαγή του ΠΑΟΚ στον τελικό, ο Λημνιός αντικαθιστά τον Ζαμπά.

-58’: Παράπονα τον ανθρώπων της ΑΕΚ για τον μη καταλογισμό πέναλτι σε χέρι του Κάνιας. Ο Γερμανός ρέφερι Τσβάιερ είδε την επίμαχη φάση στο VAR αλλά δεν καταλόγισε την εσχάτη των ποινών υποδεικνύοντας να συνεχιστεί η αναμέτρηση με την Ένωση να εκτελεί κόρνερ

-53’: Σημαντική ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ με τον Πέλκα να βρίσκει τον Ζαμπά που πλάσαρε αλλά ο Μπάρκας ήταν σε ετοιμότητα αποκρούοντας την μπάλα.

-52’: Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ με τον Μάνταλο να πασάρει στον Πόνσε και ο τελευταίος να πλασάρει με το αριστερό αλλά ο Πασχαλάκης διάβασε σωστά τη φάση βγαίνοντας από την εστία του και απέκρουσε την μπάλα.

-46': Και το δεύτερο ημίχρονο μόλις ξεκίνησε.

-Ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0.

-Τρία θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

-45' + 1’: Γκοοοοοοοολ για τον ΠΑΟΚ με τον Ακπόμ! Ο Πέλκας έκανε ωραία κίνηση από τα δεξιά και γύρισε τη μπάλα προς τον Ακπόμ με τον Άγγλο επιθετικό να την στέλνει με εντυπωσιακό ψαλιδάκι στα δίχτυα του Μπάρκα. Μάλιστα, μετά το γκολ υπήρξε και έλεγχος από τον διαιτητή Τσβάιερ στο VAR με το σύστημα να δείχνει και τυπικά την ορθότητα της επίτευξής του.

-43’: Τρίτη κίτρινη κάρτα για την ΑΕΚ στην αναμέτρηση, την δέχεται ο Κρίστιτσιτς για μαρκάρισμα από πίσω στον Βαρέλα. Δεύτερη κίτρινη κάρτα που κερδίζει ο Καποβερντιανός μετά από αυτή του Λιβάγια.

-38’: Πρώτη κίτρινη κάρτα για τον ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση, την δέχεται ο Ακπόμ.

-29’: Nέα κίτρινη κάρτα για την ΑΕΚ, την δέχεται ο Λιβάγια για επικίνδυνο παίξιμο προς τον Βαρέλα που χτύπησε στο χέρι.

-26’: Πρώτη κίτρινη κάρτα στον αγώνα για την ΑΕΚ, την δέχεται ο Οικονόμου για σκληρό μαρκάρισμα στον Μπίσεσβαρ.

-20’: Ένταση στα επίσημα ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

-13’: Τραυματίστηκε ο Μπάρκας μετά από επιθετικό φάουλ που του έκανε ο Ακπόμ. Συνεχίζει κανονικά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ.

-9’: Πρώτη τελική και για τον ΠΑΟΚ με τον Γιαννούλη να σεντράρει και τον Κρέσπο να πιάνει την κεφαλιά ωστόσο ο Μπάρκας δεν δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει τη μπάλα.

-6’: Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα ανήκει στην ΑΕΚ καθώς ο Λιβάγια από τα δεξιά γύρισε τη μπάλα και ο Πόνσε προ του Βαρέλα πλάσαρε με τη μπάλα να περνά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη.

-5’: Αναγνωριστικά τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με τους παίκτες των δύο ομάδων να ψάχνουν τα πατήματά τους.

-1’: Και ο μεγάλος τελικός ξεκινά!

Πριν την έναρξη θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για την Γενοκτονία του Πόντου. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο αίτημα κατατέθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ προς την ΕΠΟ με την Ομοσπονδία να το κάνει δεκτό.

Κάτι λιγότερο από 10’ πριν την σέντρα του ματς και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων εισήλθαν στο χορτάρι της Καλογρέζας.

Oι αρχηγοί των δύο ομάδων, Πέλκας και Μάνταλος έφεραν το τρόπαιο στον αγωνιστικό χώρο.

Συστάσεις από τα μεγάφωνα προς τους οπαδούς των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ώστε να μεταβούν στις θύρες 23 και 31 αντίστοιχα καθώς σε άλλη περίπτωση θα υπάρχει εκκένωση του γηπέδου.

Νωρίτερα υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων που φυλάσσονται καλά από τους περίπου 3.000 αστυνομικούς που βρίσκονται στην Καλογρέζα με την παρουσία των Μάκη Γκαγκάτση (από πλευράς ΠΑΟΚ) και Μηνά Λυσάνδρου (από πλευράς ΑΕΚ) να σβήνει τη φωτιά.

Ρέφερι της αναμέτρησης θα είναι ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ, μέλος της ελίτ διαιτητών της UEFA σφυρίζοντας στη Bundesliga από το 2009 ενώ πήρε το σήμα της FIFA το 2012.

Μάλιστα ο Τσβάιερ έχει διευθύνει 13 παιχνίδια Champions League και πέρσι ήταν άρχων του τελικού κυπέλλου Γερμανίας ανάμεσα στη Μπάγερν Μονάχου και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης που βρήκε νικήτρια την δεύτερη ενώ το καλοκαίρι του 2018 είχε επιλεχτεί ως VAR για την τελική φάση του Μundial της Ρωσίας.

Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Τόρστερ Σίφνερ και Μάρκο Αχμούλερ ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο επίσης Γερμανός, Σβεν Γιαμπλόνσκι. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του τελικού δεν είναι άλλη από τη χρησιμοποίηση του Video Assistant Referee για πρώτη φορά σε αγώνα του θεσμού και δεύτερη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά την πρεμιέρα του συστήματος κατά την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός ξανά στο ίδιο γήπεδο. Υπεύθυνος για το VAR ορίστηκε να είναι ο Σάσα Στέγκερμαν.

Περίπου 45' πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα - Πάρτε μία γεύση από την ατμόσφαιρα του ομολογουμένως παγωμένου Ολυμπιακού Σταδίου εν τη απουσία φιλάθλων

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρατάσσει τον πρωταθλητή σε σύστημα 4-2-3-1. Τερματοφύλακας θα είναι ο Πασχαλάκης και από τα δεξιά προς τα αριστερά της άμυνας, οι Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Γιαννούλης. Στις δύο θέσεις των χαφ δεσπόζουν οι Σάχοβ-Κάνιας ενώ μπροστά τους θα κινείται η επιθετική τριπλέτα των Μπίσεσβαρ-Πέλκα-Ζαμπα και αιχμή του δόρατος θα είναι ο Ακπόμ.

Αντίστοιχα για την Ένωση, ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε και εκείνος σύστημα 4-2-3-1. Τερματοφύλακας θα είναι ο Μπάρκας και από τα δεξιά προς τα αριστερά της άμυνας οι Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι και Χουλτ. Στις θέσεις των δύο χαφ δεσπόζουν οι Σιμόες-Κρίστιτσιτς ενώ μπροστά τους θα κινείται η επιθετική τριπλέτα των Μπακασέτα-Λιβάγια-Μάνταλου και αιχμή του δόρατος θα είναι ο Πόνσε.

Οι εντεκάδες των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά, Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Ακπόμ.

Αναπληρωματικοί: Παπαδόπουλος, Ίνγκασον, Ολιβέιρα, Λύρατζης, Λημνιός, Ενρίκε, Σβιντέρσκι.

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς, Μπακασέτας, Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.

Αναπληρωματικοί: Τσιντώντας, Γκάλο, Σβάρνας, Μπούσης, Γαλανόπουλος, Γιούσης, Μπογέ.

Θυμηθείτε εδώ το αφιέρωμα της Voria.gr για τον μεγάλο αποψινό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο Δικεφάλους

Καλησπέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε ζωντανά τα όσα θα συμβούν απόψε στο ΟΑΚΑ κατά τον -κεκλεισμένων των θυρών- τελικό κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.