Skip to main content

Παπαδημούλης: Διαλεύκανση της υπόθεσης Κατσίφα για τη φιλία των 2 λαών

Σημείωσε ότι «ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που προκλήθηκε από τα πυρά των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, είναι ένα τραγικό γεγονός».

Την πεποίθησή του ότι «οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διαλευκανθεί πλήρως αυτό το τραγικό περιστατικό», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του που φιλοξενεί η αλβανική εφημερίδα «Shekulli», αναφορικά με την υπόθεση Κατσίφα.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε, ότι μόνο έτσι «η φιλία των δύο λαών θα μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις» και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να αποφεύγονται άστοχες και εμπρηστικές δηλώσεις, ακόμα περισσότερο όταν προέρχονται από επίσημα χείλη, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει».

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που προκλήθηκε από τα πυρά των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, είναι ένα τραγικό γεγονός που πρέπει να μας απασχολήσει όλους», και πως «πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του για να γνωρίζει η οικογένειά του, τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και ολόκληρη η αλβανική κοινωνία τι ακριβώς συνέβη». Σημείωσε επίσης, πως «γνωρίζει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και οι αστυνομικές υπηρεσίες και των δύο χωρών είναι σε επαφή για αυτό το θέμα».

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, σημείωσε ότι «μετά από πολλά χρόνια, όπου οι διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν στο καλύτερο επίπεδο, οι δύο χώρες προσπαθούν να επιλύσουν διαφορές δεκαετιών, με τις κυβερνήσεις τους να δείχνουν την απαραίτητη πολιτική βούληση» και «απόδειξη αποτελεί η συμφωνία για τα ελληνικά νεκροταφεία των ηρώων Ελλήνων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλβανία, ενώ πολεμούσαν ενάντια στον φασισμό», προσθέτοντας πως «σήμερα μπορούμε να τιμάμε μαζί αυτούς τους ήρωες, τους Έλληνες και τους Αλβανούς».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ τόνισε ακόμα, ότι η προσέγγιση των δύο λαών πρέπει να συνεχιστεί με αμοιβαίο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στους νόμους και κανόνες και επεσήμανε πως οι «ενέργειες όλων, ειδικά των κομμάτων, πρέπει να είναι προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση.