Skip to main content

Παπαδημούλης: Η αποδυνάμωση εμβληματικών πολιτικών τρέφει τον λαϊκισμό

O ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 2,4%

Κατά της περικοπής κοινοτικών κονδυλίων από την Πολιτική Συνοχής και υπέρ της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης, τάχθηκε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδημούλης μίλησε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας και στη συζήτηση αναφορικά με την έως σήμερα λειτουργία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% στην Ελλάδα για το 2019. «Μετά από πολλά χρόνια κρίσης, η χώρα μου έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ και ο ίδιος ρυθμός προβλέπεται και για τα έτη 2020 και 2021. Και έχουμε και μια αύξηση των επενδύσεων αλλά και μια σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία όμως, παραμένει ακόμη υψηλή», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε: «Στις ίδιες προβλέψεις της Κομισιόν, σημειώνεται μια επιβράδυνση της οικονομίας για το σύνολο της ευρωζώνης, σε σχέση με τις προηγούμενες της προβλέψεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα, ως χώρες της Ευρωζώνης, για να αντιμετωπίσουμε την πιθανή κρίση που έρχεται, εξαιτίας και της διεθνούς αβεβαιότητας και των εμπορικών πολέμων, που είναι επί θύραις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, για παράδειγμα».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, επίσης, ότι «επί τέσσερα χρόνια -και παρά το ότι και το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν πιέζουν- δεν έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση. Δεν έχουν γίνει βήματα για την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα τραπεζικής ενοποίησης, που αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων».

«Δυστυχώς», συνέχισε, «υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις, όπως οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας, που αρνούνται να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση».

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, υπογραμμίζοντας: «Είναι αδιανόητο οι γίγαντες του Ίντερνετ να μην πληρώνουν καθόλου φόρο, την ώρα που οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους και μάλιστα πολλούς.

Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία και φορολογική εναρμόνιση. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες ανισότητες, που στα χρόνια αυτά αυξάνονται και ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη μέλη.