Skip to main content

Παπαδημούλης: Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί σε στρατιωτική εμπλοκή

Είναι ώρα να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς μας γύρω από τα θέματα αυτά, που δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Υπέρ της δημιουργίας ενός «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να έχουμε εθνικό σχέδιο για ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Kontra.

«Είναι ώρα να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς μας γύρω από τα θέματα αυτά, που δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αντιπαράθεση», είπε, αποτιμώντας ως «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι «όταν ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης στη Βουλή, ήταν η μόνη φορά που άκουσα τον Κυρ. Μητσοτάκη να λέει ότι προσυπογράφει τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί σε ένα δρόμο πολιτικής αναμέτρησης ή στρατιωτικής εμπλοκής στην ευρύτερη περιοχή μας. Χρειάζεται, όπως πρότεινε και ο Αλ. Τσίπρας, να πιάσουμε το νήμα από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να μπούμε σε ένα διάλογο, και να προσφύγουμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, που είναι και η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία», συνέχισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η επιθετική αυτή πρωτοβουλία του Τραμπ προκαλεί ανησυχία, πυροδοτεί ένα φυτίλι στον Κόλπο, όπου υπάρχει πετρέλαιο, και ανοίγει την πόρτα του “ φρενοκομείου”». «Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται -αν και οικονομικός γίγαντας- πολιτικός νάνος όταν πρόκειται για γεωστρατηγικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης. «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό [...] να συνδράμουμε, παρά το μικρό μας μέγεθος, στο να αποφευχθεί η κλιμάκωση των υπεραντιδράσεων. Ελπίζω ότι έτσι θα μιλήσει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες, και στη συνάντηση με τον Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι το ποσοστό των τελευταίων εκλογών και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μας επιβάλλουν ενότητα, συσπείρωση και το καθήκον της δημιουργίας ενός ανοικτού πολυσυλλεκτικού κόμματος της Αριστεράς, που θα είναι η ραχοκοκκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Για το θέμα της απλής αναλογικής ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «την Ελλάδα, στη χρεοκοπία και τον κοινωνικό πόνο, την οδήγησαν οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, ενώ σε όλη την Ευρώπη οι περισσότερες χώρες έχουν απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας».

Τέλος, σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Δημ. Παπαδημούλης είπε πως «είναι δεδομένη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Προκόπη Παυλόπουλο εφόσον προταθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δεχθεί και ο ίδιος».