Skip to main content

Παπαδόπουλος: Μέσα στους πρώτους δήμους πανελλαδικά ο δήμος Θέρμης

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης ο Θόδωρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ως άτυπη έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας θεωρείται η αποψινή εκδήλωση κοπής πίττας της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» δήμου Θέρμης, η οποία έχει ως επικεφαλής τον δήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι και το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή θα εργάζεται πρωτίστως για την προώθηση των αναγκαίων έργων  καθώς, όπως είπε, «προτεραιότητα για εμάς είναι οι επόμενες γενιές, όχι οι επόμενες εκλογές».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Είπε ότι η αλλαγή αυτή εξυπηρετεί τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμίζοντας πως το νέο εκλογικό σύστημα, είναι απλή αναλογική μόνον ως προς την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων καθώς οι δήμαρχοι εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων εκλέγονται έμμεσα. Ο δήμαρχος Θέρμης εκτίμησε πως το νέο εκλογικό σύστημα θα προκαλέσει χάος και παραλυσία σε όσους δήμους δεν εκλέξουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Επιπλέον, όπως είπε, θα ενισχύσει τη διαφθορά και την πολιτική συναλλαγή.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων αναφέροντας συγκεκριμένα τη φορολογική αποκέντρωση, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, την προώθηση συνταγματικών αλλαγών για την ενίσχυση του ρόλου και της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της διοίκησης ο δήμαρχος Θέρμης είπε ότι παρά τις δραματικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης κατά σχεδόν 60% και την απαγόρευση προσλήψεων στα χρόνια των μνημονίων, ο δήμος κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στο έργο του. Παρουσίασε τα υπό εκτέλεση έργα καθώς και αυτά τα οποία πρόκειται να εκτελεστούν το αμέσως προσεχές διάστημα λέγοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 85% προέρχεται από χρηματοδοτικά προγράμματα και το 15% από ίδιους πόρους. Επισήμανε, δε, ότι ο δήμος Θέρμης έχει απορροφήσει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρέθεσε τους βασικούς άξονες του υπό υλοποίηση τεχνικού προγράμματος (έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολική στέγη κ.ο.κ.). Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στις κοινωνικές δομές του δήμου Θέρμης λέγοντας πως από το Κοινωνικό Παντοπωλείο βοηθούνται περίπου 800 άπορες οικογένειες, ενώ εκατοντάδες είναι και οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου, αλλά και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Είπε, επίσης, ότι ο δήμος Θέρμης είναι μέσα στους μόλις 31 πανελλαδικά στους οποίους κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Έκανε, παράλληλα, ειδική αναφορά στο έργο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου λέγοντας πως μόνο το δημοτικό ωδείο έχει περί τους 60 καθηγητές και σχεδόν 500 μαθητές.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τα στελέχη της παράταξής του να στηρίξουν για άλλη μια φορά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής λέγοντας πως «στη νέα τετραετία χρειάζεται να παραμείνει στο τιμόνι του δήμου η ισχυρή και στιβαρή διοίκηση».