Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΜΑΘΙΑ, ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι 2.000 - Πάνω από 70% οι μολύνσεις από το βρετανικό στέλεχος στη χώρα.

Στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνας της Θεσσαλονίκης έδωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνομόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε ακόμη: Έπεσαν κάτω από 250 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Πόσα στην Κεντρική Μακεδονία

Όπως τόνισε, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν τα 2.000, ενώ υπήρξε ρυθμός αύξησης της τάξης του 37% στο ιικό φορτίο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το ιικό φορτίο είναι αυξημένο και σε Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Καβάλα, Ημαθία, Σέρρες και Κιλκίς.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πιθανότερη αιτία τις μεταλλάξεις.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500.

Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα 20-60 ετών. Εντούτοις, παρατηρείται μικρή μείωση στα ποσοστά των άνω των 75 ετών, πιθανότατα λόγω εμβολιαστικής κάλυψης.

Η επιδείνωση, όπως ανέφερε, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Χειμωνιάτικος καιρός, παραμονή σε κλειστούς χώρους, μεταλλάξεις, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, χαλάρωση από μερίδα των πολιτών.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα. Ας αναλογιστούμε που θα βρισκόμασταν τώρα χωρίς τα μέτρα. Αν δεν τα είχαμε εφαρμόσει θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ελπίζουμε παρόλα αυτά να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες. Η προσοχή, όμως, αυτή τη στιγμή είναι στο ΕΣΥ. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας».

Συστάσεις για το lockdown

«Ο αγώνας είναι άνισος, αλλά ελπίζουμε ότι μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι μας έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου έχουν ιδρυματοποιηθεί και πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την επιστροφή τους στα σχολεία» πρόσθεσε και προέβη σε συστάσεις για την εφαρμογή του lockdown:

«Με το να περπατάμε σε ανοικτούς χώρους, τηρώντας τις αποστάσεις, δεν συμβάλλουμε στην περαιτέρω διασπορά της νόσου, όσο με τις κοσμοσυρροές και το συνωστισμό σε πάρκα και πλατείες, με ομάδες 5-10 ατόμων. Η μάσκα παραμένει όπλο έναντι της Covid 19, άρα επιβάλλεται η ορθή χρήση της. Οι μάσκες εμποδίζουν από το να μεταφέρουμε σε άλλα άτομα τον ιό».

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ