Skip to main content

Παπαευαγγέλου: 91% κάλυψη στις ΜΕΘ-Covid σε Θεσσαλονίκη και Αττική

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι μεγάλη - «Η πίεση στο ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνεται», είπε.

Tο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια σταθεροποιείται και τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 26.000 με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. τόνισε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Αναφερόμενη στους αριθμούς των διασωληνωμένων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα η κάλυψη είναι 86% στην επικράτεια και 91% στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε: Κωτσιόπουλος από Θεσσαλονίκη - Οι κλινικάρχες θα δώσουν όσες κλίνες χρειαστούν

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η επιδημία έδειξε σημάδια συρρίκνωσης στην αρχή της εβδομάδας τελικά παρατηρήθηκε σταθεροποίηση στο τέλος της εβδομάδας. Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, ο καθηγητής επιδημιολογίας ανέφερε πως παρουσιάζεται «εύθραυστη» συρρίκνωση κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων στο Κιλκίς, το Ρέθυμνο και στη Θάσο, ενώ έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Παράλληλα τόνισε ότι στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει και σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Μια υποομάδα της Επιτροπής συζητά για το πως θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων», επεσήμανε η καθηγήτρια και ανέφερε πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων με χαμηλό ρίσκο και πιθανότατα ανά περιοχή.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων δείχνει μείωση, η οποία οφείλεται στην εν μέρει αυξημένη κινητικότητα των νέων, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου και ανέφερε πως η αποκλιμάκωση στο Σύστημα Υγείας θα καθυστερήσει.

Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, τόνισε.

Σήμερα υπογράμμισε η καθηγήτρια, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.