Skip to main content

Αναμένονται τοπικές επιδημίες κορωνοϊού λόγω του Πάσχα

Το μέλος της επιτροπής χαρακτήρισε υψηλό τον αριθμό των νοσηλευόμενων (4.900) και επισήμανε τη μείωση νοσηλειών στις ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί.

Την πτωτική πορεία της πανδημίας στη χώρα μας επιβεβαίωσε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας βασίζεται στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες», που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα λόγω του μειωμένου αριθμού τεστ εν μέσω των αργιών του Πάσχα.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι το ποσοστό θετικότητας παραμένει στα ίδια επίπεδα της τάξης του 4,3%, ενώ τα ενεργά κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 20.000 μετά από δύο μήνες.

Ωστόσο, η καθηγήτρια επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα αποτύπωση της κινητικότητας του Πάσχα και ξεκαθάρισε ότι «αναμένονται τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις λόγω του Πάσχα».

Όσον αφορά την ηλικιακή αποτύπωση των κρουσμάτων η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως κυμαίνεται μεταξύ 20 με 60 ετών, ενώ είπε πως είναι πτωτική η πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία για 4η εβδομάδα

Παράλληλα χαρακτήρισε υψηλό τον αριθμό των νοσηλευόμενων (4.900) και επισήμανε τη μείωση νοσηλειών στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί

Παράλληλα είπε πως το 1/4 των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ ανήκει στην ηλικιακή ομάδα το 35-55, κατά συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, ενώ είπε πως θετικό σημάδι είναι πως οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις

Ακόμα, μιλώντας για τον εμβολιασμό, η κ. Παπαευαγγέλου είπε χαρακτηριστικά πως «στεναχωριέμαι όταν κάποιοι με ρωτούν αν πρέπει να εμβολιαστούν. όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους», ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν πριν την ανάπτυξη και άλλων πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε το άνοιγμα των παιδικών σταθμών στις 17 Μαΐου, ενώ πρόσθεσε πως «κρίνουμε σημαντική τη διατήρηση των ραντεβού στο λιανεμπόριο.