Skip to main content

Το σκεπτικό της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων - Πώς θα λειτουργούν

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων για τη δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, «θα είναι διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Στο σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, επαναλαμβάνοντας την απόλυτη προτεραιότητα που δίνεται στην εκπαίδευση.

Όπως είπε, η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλά στη χώρα, ωστόσο τίποτα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με τη φυσική παρουσία, πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους.

«Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, η συμμετοχή στο παιχνίδι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας τη σημαντική επιβάρυνση που εμφανίζουν πολλά μικρά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή μέσα στο σπίτι και μακριά από το φυσικό περιβάλλον που είναι το σχολείο.

Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα δεδομένα δείχνουν πως δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στην πρωτοβάθμια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δεκέμβριο, οπότε, όπως είπε, παρατηρήθηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης από τα παιδιά σε σχέση με όταν ήταν ανοιχτά τα σχολεία, «επιβεβαιώνοντας πως το ασφαλέστερο περιβάλλον είναι τα σχολεία, εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στη χθεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε το γεγονός πως η αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές οφειλόταν σε κοινωνική εκδήλωση, ενώ σε άλλες αφορά μικρές περιοχές με πολύ μικρό αριθμό μαθητών κι ως εκ τούτου πάρθηκε η απόφαση να λειτουργήσει κανονικά η πρωτοβάθμια.

Αφού αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα προσέρχονται οι μαθητές στα σχολεία από τη Δευτέρα και στα μέτρα που θα ληφθούν για την όσο το δυνατόν προσπάθεια μείωσης της διασποράς στα σχολεία, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον, εφόσον δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν εισηγηθήκαμε επί του παρόντος την έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή ανησυχούμε για τις όποιες επιπτώσεις θα έχει τυχόν υπερμετάδοση στη διάρκεια των εορτών.

«Οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πάμε βήμα-βήμα» σημείωσε και επανέλαβε πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που οφείλεται σε λοίμωξη που μεταδίδεται αερογενώς, εφόσον βρισκόμαστε συνεχώς και σε κλειστούς χώρους.

Χαρακτήρισε σημαντική την έναρξη της πλατφόρμας για τη διενέργεια rapid test σε εκπαιδευτικούς και τους προέτρεψε ενόψει της επαναλειτουργίας της πρωτοβάθμιας, όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τους εκπαιδευτικούς ως «διακριτικούς ήρωες» εξαίροντας την προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά για να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των μαθητών μέσω της προσομοίωσης που κλήθηκαν να πετύχουν προκειμένου να δώσουν την αίσθηση πως το μάθημα γίνεται στην τάξη.