Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Έχουμε πάθει ανοσία στα νούμερα των κρουσμάτων, όχι ανοσία της αγέλης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας ζήτησε να τηρούμε όλοι τα μέτρα ατομικής προστασίας

«Έχουμε πάθει ανοσία στα νούμερα των κρουσμάτων, όχι ανοσία αγέλης λόγω υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Δυστυχώς έχουμε πάθει ανοσία και στους αριθμούς των θανάτων και των διασωληνωμένων. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Χθες είχαμε περισσότερα από 8.5000 κρούσματα, αλλά είχαμε και πάνω από 600.000 τεστ. Η θετικότητα παράμεινε στα ίδια επίπεδα. Πρέπει να τα κοιτάμε αναλογικά, δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε έχει άλλη μορφή. Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι ότι στις περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα άνω των 50, δεν έχουμε νοσηλείες, δεν έχουμε εισαγωγές σε ΜΕΘ, δεν έχουμε θανάτους. Στις περιοχές όπου δεν είναι εμβολιασμένοι οι άνω των 60,  έχουμε νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους. Ο εμβολιασμός των άνω των 50 είναι απαραίτητος για να σώσουμε τη ζωή μας», ξεκαθάρισε η ίδια. «Το να νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος ή κάποιος νεαρός, είναι σχεδόν ok», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου διεμήνυσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα, λέγοντας ότι «ακόμα και οι εμβολιασμένοι να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε άτρωτοι, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν θα πω ότι πρέπει να ξαναπάμε στη “φούσκα” μας, αλλά θα πω ότι πρέπει να επιλέγουμε με ποιους θα συνευρισκόμαστε χωρίς μάσκα και με ποιους τρώμε έξω. Ακόμη και οι εμβολιασμένοι ξέρουμε ότι μεταδίδουμε και κολλάμε».

Όπως είπε, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα όταν πηγαίνουμε βόλτα στο βουνό ή βγάζουμε τον σκύλο βόλτα, αλλά «κάποιος που θέλει να προστατευθεί παραπάνω, δεν είναι κακό να φοράει τη μάσκα του και στην Ερμού, σε εποχή εκπτώσεων και πολυκοσμίας. Δεν λέω να γίνει υποχρεωτικό, αλλά είναι η κοινή λογική, πώς αισθάνεται ο καθένας. Δεν είναι ταπεινωτικό, δεν είναι περιοριστικό».

«Αν κάνεις μια συγκέντρωση με 10 φίλους σου που είναι όλοι εμβολασμένοι, δεν είναι κακό να κάνεις κι ένα self test, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Χωρίς να υπάρχουν γραπτές οδηγίες ή να είναι κάτι υποχρεωτικό. Ο καθένας κάνει όπως αισθάνεται. Δεν υπάρχει λόγος πια να δίνουμε οδηγίες και “μασημένη τροφή”. Όλοι μας ξέρουμε πια τι πρέπει να κάνουμε ανάλογα με το κοινωνικό μας περιβάλλον, και ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε, μπορεί κάποιος να είναι λίγο πιο υπερβολικός ή λίγο πιο χαλαρός. Δεν υπάρχει λόγος για περιοριστικά μέτρα. Για παράδειγμα όταν βγαίνω έξω με ένα ζευγάρι φίλων μου που είναι και οι δυο εμβολιασμένοι και ξέρω ότι δεν κάνουν υπερβολές, δεν πάνε σε μπαρ, δεν υπάρχει λόγος για κάτι παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.