Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΠΕΙ Η ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση αν και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα - Όλα τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα

Σε 54.000 υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ενώ μεγάλη παραμένει η διασπορά στην κοινότητα. Την ίδια ώρα η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί.

Αυτό επισημάνθηκε σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

«Οι ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα πηγαίνουν αργά στον γιατρό και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γάγκα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Διαβάστε: Γκάγκα - Στη Β. Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν αργά σε γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι πολίτες που είναι διασωληνωμένοι, 19% είναι εμβολιασμένοι και 81% ανεμβολίαστοι. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα που είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα να αποφύγει ο καθένας στο μέτρο που μπορεί την επαφή με άλλα άτομα», είπε η κ. Γκάγκα. «Κρατάμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και προσέχουμε τις επαφές μας», είπε.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα: «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό εάν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά.

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μέσο όρο εβδομάδας στα 6.700 κρούσματα. Στις 54.000 υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα, έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί, θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους- διασωληνωμένους». Επίσης, τόνισε πως νέες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Εύβοια, Χανιά και Ηράκλειο.

«Θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων και των διασωληνωμένων», προειδοποίησε η καθηγήτρια, σημειώνοντας ότι «η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες».

Κατά τα λοιπά, χθες Τετάρτη σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία (490), ενώ ο μέσος όρος είναι 405 εισαγωγές ανά μέρα. Συνολικά νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς.

Η πίεση μεγαλώνει και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στην επικράτεια να φτάνει στο 88%. Όπως είπε, «έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας», υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών».

Ανακοίνωσε, όμως πως η επιθετική τάση της πανδημίας έχει ανακοπεί καθώς η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση καθώς υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών». Συγκεκριμένα, 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και έκαναν την 1η δόση του εμβολίου.

Στο μεταξύ, η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως σε πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ φάνηκε πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρί υποκείμενα νοσήματα. Σημείωσε εμφατικά ότι «τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν», για να προσθέσει αναφερόμενη σε νεότερες ηλικίας, «δεν μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεράνω του ιού επειδή είμαστε νέοι και γυμνασμένοι».

Η καθηγήτρια ενημέρωσε, επίσης, πως για τα παιδιά σχολικής ηλικίας σήμερα τα 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω των self test.

Ομως, επεσήμανε η καθηγήτρια πως παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως λόγου χάριν η Πέλλα.  

«Οι νεώτεροι ανταποκρινονται περισσότερο και εμβολιάζονται. Το εμβόλιο δεν είναι πειραματικό. Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης τα αντισώματα παραμένουν υψηλή. Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για κίνδυνο και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Προτείνουν την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», ανακοίνωσε η κ. Παπαευαγγέλου.  

Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς σε μια μερίδα του πληθυσμού υπάρχει μια «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας από τους εμβολιασμένους».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ