Skip to main content

Παπαευαγγέλου:Πάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα-Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

 «Το δεύτερο κύμα δεν λέει να φύγει», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημειώνοντας πως στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 545 κρούσματα, ενώ εντοπίστηκαν 319 στην Αττική, 106 Λάρισα, 93 στις Σέρρες και 80 στη Μαγνησία.

Δείτε - Κορωνοϊός: 545 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Στο κόκκινο η Β. Ελλάδα

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως η καμπύλη κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αρκετά υψηλό ενώ πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε μειώση κρουσμάτων ακόμα και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην επικράτεια ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 2.000, ενώ στην Αττική είναι κάτω από 300 και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600.

«Δυστυχώς η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο αριθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας αυξάνονται. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες δομές, όπου υπάρχουν συρροές», σημείωσε.

Παράλληλα είπε πως σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια, ενώ το ποσοστό το ποσοστό άνω των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει πως το ΕΣΥ πιέζεται και όπως τόνισε θα συνεχίσει να πιέζεται και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στη χώρα 4.500 ασθενείς, το 1/4 των οποίων καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει κρίσιμη. 

«Αναμένουμε μείωση στις εισαγωγές την προσεχή εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88%», πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε πως το επόμενο διάστημα περίπου 1.600 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ 250 άτομα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Παράλληλα, είπε πως ο μέσος όρος των θανάτων είναι 85 την ημέρα.

Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος όπως είπε, σύμφωνα με το Ευρωπαικό Κέντρο Λοιμώξεων υπολογίζεται πως η βεβιασμένη άρση των μέτρων στην Ευρώπη θα σήμαινε την απότομη άρση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και νεκρών.