Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Self-test πριν από τα τραπέζια - Τήρηση μέτρων στις εκκλησίες

H καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας παρότρυνε όσους πολίτες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν self test πριν από τα εορταστικά τραπέζια

Να πραγματοποιήσουν αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν από τα εορταστικά τραπέζια παρότρυνε τους πολίτες η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε ακόμη: Πασχαλινά τραπέζια: Οι Θεσσαλονικείς τρέχουν για self test στα φαρμακεία

Η καθηγήτρια τόνισε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών.

Όπως είπε είναι επιθυμητό να φοράμε τη μάσκα πριν και μετά το γεύμα, εφόσον, δηλαδή, δεν τρώμε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση ωστόσο σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ Covid με 90%.

«Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5%», είπε, σημείωσε ωστόσο ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%», δήλωσε.

Τόνισε δε ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων «δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση ωστόσο σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ Covid με 90%.

Η κ. Παπαευαγγέλλου αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού και είπε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας.

«Εχουμε μεγάλο αγώνα δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε, να εμβολιαστούμε για να προλάβουμε τις μεταλλάξεις. Στόχος μας είναι να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας, με τον μαζικό εμβολιασμό και τα μέσα ατομικής προστασίας», είπε.

Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι, υπογράμμισε, για αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.