Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Ξεκάθαρα δεν είχαμε έξαρση στις γιορτές-Νωρίς να πούμε για αγορά

Η καθηγήτρια τόνισε πως η έξαρση που αναμενόταν από τα Χριστούγεννα δεν συνέβη και είπε πως είναι νωρίς για το αποτύπωμα από το άνοιγμα της αγοράς.

Έναν μήνα μετά τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Φώτα μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι η έξαρση της επιδημίας που φοβόμασταν για τις γιορτές δεν συνέβη, τόνισε η λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, προσθέτοντας πως αυτό είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς όλων μας.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έδειξε ωριμότητα και υπευθυνότητα και μας αξίζουν συγχαρητήρια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τόνισε πως στο τέλος θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης, που έδειξαν υπευθυνότητα.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας σημείωσε πως παρατηρείται σταθεροποίηση στην επικράτεια τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες, αλλά φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να μειωθεί περαιτέρω η διάδοση του ιού στην καρδιά του χειμώνα.

Όπως είπε, υπολογίζεται πως υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα μισά εκ των οποίων στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για μείωση της διάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα και σταθεροποίηση, αλλά όχι μείωση στην Αττική. Ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρέμεινε κάτω από το 2% σε όλη τη χώρα, ενώ ο κυλιόμενος μέσος την περασμένη εβδομάδα ανέρχεται σε 567 κρούσματα ανά μέρα.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κάτω από τους 300.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 110 νέες εισαγωγές την ημέρα, ενώ 105 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, σήμερα υπολογίζεται στο 49% η πληρότητα σε ΜΕΘ Covid, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 58% στην Αττική.

Οι πολίτες τηρούν τα μέτρα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με την επιτροπή, και παρά τους αυστηρούς ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σχετικά με τη χρήση της μάσκας. «Είναι πολύ νωρίς για να δούμε επιπτώσεις της αύξησης της κινητικότητας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίο», είπε η καθηγήτρια και τόνισε πως όλοι οι δείκτες παρακολουθούνται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και συζητούνται από την επιτροπή.

Η επιδημιολογική εικόνα όλης της χώρας αξιολογείται όχι μόνο βάσει των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τις ηλικίες και με αξιολόγηση ορφανών κρουσμάτων. Έτσι, η επιτροπή θα προτείνει παρέμβαση σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορούν να γίνουν εκτεταμένα τεστ για να ελεγχθεί η διάδοση, πρόσθεσε.

Ανοίγει η Δευτεροβάθμια

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στην επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. «Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση, απαντήσαμε ομόφωνα θετικά στο αίτημα αυτό» είπε και ανακοίνωσε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των Δημοτικών.

Όσο διαρκεί η πανδημία, θα υπάρχουν κρούσματα και σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, είπε η λοιμωξιολόγος, που όμως σημείωσε πως τα παιδιά όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 0,1% των τμημάτων στα σχολεία είναι σήμερα σε αναστολή εξαιτίας κρουσμάτων.

Όπως είπε, η επιτροπή πρότεινε επίσης να λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ τα Λύκεια εκεί θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη χαμηλά. Ξέρουμε πια όλοι τι πρέπει να κάνουμε, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις. Τα εμβόλια αποτελούν ένα σπουδαίο όπλο απέναντι στην πανδημία, ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συμβολή θα γίνει εμφανής μόνον αφού εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων, θα χρειαστεί να παρέμβουμε και να προτείνουμε αναστολή δραστηριοτήτων», πρόσθεσε, αναφορικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής. «Ο αόρατος εχθρός παραμονεύει και περιμένει μια λάθος κίνηση», είπε.

«Στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς η διάρκεια του χειμώνα είναι σύντομη. Επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας υποθέσεις, ότι υπάρχει συσχέτιση των θερμοκρασιών» με την αύξηση των κρουσμάτων, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Για κάθε βαθμό (αύξησης) θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μειώνεται η διάδοση των νέων κρουσμάτων κατά 3%», συνέχισε η καθηγήτρια.