Skip to main content

Παπαγεωργόπουλος: Να αποσυρθεί τώρα ο «Προκρούστης»

Την άμεση απόσυρση του «Προκρούστη», όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Την άμεση  απόσυρση του «Προκρούστη», όπως χαρακτήρισε  το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Βασίλης  Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας σχετικά στο Έκτακτο  Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

«Κόβονται τα πόδια της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς η κυβέρνηση δεν σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ αναφορικά με τις προϋποθέσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εκφράζω τη θλίψη μου, αν και αισθάνομαι δικαιωμένος σε όσα ανέφερα σε προηγούμενα Συνέδρια», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και παρουσίασε 10 σημεία των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ που ακυρώνονται από τον διαβόητο «Καλλικράτη»:

1. Πρώτα να παρουσιαστεί η χωροθέτηση των Δήμων και στη συνέχεια να συζητήσουμε το Νομοσχέδιο. Συμβαίνει το αντίθετο.

2. Πρώτα να κοστολογηθούν οι νέες αρμοδιότητες και μετά να θεσμοθετηθούν. Συμβαίνει το αντίθετο.

3. Μετά την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων να προβλεφθούν και να προσδιοριστούν οι απαραίτητοι πόροι. Ούτε αυτό συνέβη.

4. Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στον πρώτο βαθμό. Προωθείται η θεσμοθέτησή της στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης παίρνοντας σημαντικές αρμοδιότητες από την Τ.Α.

5. Σεβασμός στους Μαρτυρικούς Δήμους και τις Ιστορικές Κοινότητες. Κανένας σεβασμός.

6. Ένας Δήμος στα μικρά νησιά και περισσότεροι στα μεγαλύτερα. Ούτε αυτό συμβαίνει.

7. Σεβασμός στην απασχόληση και στους εργαζόμενους. Δημιουργία 60.000 ανέργων άμεσα.

8. Αναβάθμιση καταστατικής θέσης των αιρετών. Υποβάθμιση με επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

9. Πρώτα η εξόφληση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την Τ.Α. και μετά η μεταρρύθμιση. Οι Δήμοι οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή με παρακράτηση πόρων.

10. Διαβούλευση χωρίς σπουδή και τετελεσμένα. Στη Δανία χρειάστηκαν 5 χρόνια διαλόγου, στη Σουηδία 20 χρόνια, στην Ελλάδα προωθούνται οι «μεταρρυθμίσεις» εντός 15 ημερών και η διαβούλευση της χωροθέτησης των νέων Δήμων διήρκεσε 24 ώρες.

«Κι ενώ  συμβαίνουν όλα αυτά, ο κ. Ραγκούσης επιτίθεται σκαιά κατά των δημάρχων, σε μια προσπάθεια απαξίωσής τους, ώστε να χρεωθούν τη δήθεν κακοδιαχείριση, όταν είναι γνωστό ήδη ότι ο οικονομικός μαρασμός οφείλεται στην παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

«Ο μεγάλος χαμένος τελικά θα είναι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απλός πολίτης. Να αποσυρθεί τώρα ο Καλλικράτης, να σεβαστούμε τις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων μας και να τιμήσει ο κ. Πρωθυπουργός τις εξαγγελίες του και να τις εφαρμόσει», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.