Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: «Βαθιές τομές στη φορολογία και στις δαπάνες»

«Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ένας προϋπολογισμός αναδιανομής, ανάπτυξης και νοικοκυρέματος», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «το νοικοκύρεμα του κράτους δεν ολοκληρώνεται, αλλά ξεκι
«Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ένας προϋπολογισμός αναδιανομής, ανάπτυξης και νοικοκυρέματος», δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι «το νοικοκύρεμα του κράτους δεν ολοκληρώνεται, αλλά ξεκινάει με αυτόν τον προϋπολογισμό». 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή «προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης» για μια «οικονομία που βρίσκεται σε οριακό σημείο», αλλά και «αφετηρία για βαθιές τομές στο φορολογικό σύστημα και στις δαπάνες του κράτους».

Προαναγγέλλει την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που απολαμβάνουν οι βουλευτές, οι δικαστικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί και σημειώνει ότι ο διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα περιορισθεί μόνο σε όσα προβλέπει η κοινοτική οδηγία, αλλά θα επεκταθεί σε όλα.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει προοδευτική φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία με απαλλαγή των μικρών ιδιοκτησιών. «Δέσμευσή μας είναι η προστασία της μικρής ακίνητης περιουσίας και η προοδευτική φορολόγηση των ακινήτων, ώστε να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά όχι και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Δεν έχουμε καν σκεφτεί το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ενώ δεν έχουμε κάνει κάποια πρόβλεψη για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον προϋπολογισμό του 2010», δηλώνει.

Το δρόμο για την Βουλή παίρνει τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ και το πρώτο τμήμα της θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα.


Πηγή: «Καθημερινή»