Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: «Δύσκολο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία»

Η ελληνική οικονομία θα περάσει ένα δύσκολο τρίμηνο παρακολούθησης και διακυμάνσεων, επισημαίνει από το «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η ελληνική οικονομία θα περάσει ένα δύσκολο τρίμηνο παρακολούθησης και διακυμάνσεων, προειδοποιεί -μέσω του Βήματος της Κυριακής- ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι φιλόδοξο, θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο», συνεχίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλεόν, ο υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων: «Αν έχουμε αστοχίες, θα πάρουμε και άλλα μέτρα, που θα κινηθούν στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας και των δαπανών», προαναγγέλλοντας παράλληλα μείωση επιδομάτων στα «ρετιρέ» των δημοσίων υπαλλήλων έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου  εκφράζει την πεποίθησή του ότι «οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια, όσο πείθονται ότι προχωρούμε με δίκαιο τρόπο και ότι οι όποιες θυσίες πιάνουν τόπο».

Επίσης, τονίζει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί ως τον Μάρτιο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε τόσο σύντομο διάστημα, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των χαριστικών φοροαπαλλαγών και υπαγωγή σε ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων.

Σχετικά με την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο, ο  υπουργός Οικονομικών, αναφέρει ότι μετά τα 2000 ευρώ τον μήνα, θα υπάρξει μόνον μισθολογική ωρίμανση, ενώ το κονδύλι των επιδομάτων θα μειωθεί κατά 10%. Ως προς το σκέλος των δαπανών, επαναλαμβάνει την απόφαση για αναστολή προσλήψεων για το 2010 με εξαίρεση τα υπουργεία παιδείας, υγείας και ασφάλειας και από το 2011 προσλήψεις με τον κανόνα 1 προς 5, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών γύρω από το Δημόσιο.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα στηριχθεί, αλλά και θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Δεν μιλάμε για βάρος της προσαρμογής αλλά για ουσιαστικό νοικοκύρεμα», υπογραμμίζει.

Στο ερώτημα περί εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, σημειώνει ότι αναμένει την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που συστήθηκε με δική του απόφαση και η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση «με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Τέλος, με αφορμή τη συμμετοχή του Δευτέρα και Τρίτη στο ΕΚΟΦΙΝ, λέει ότι οι επιφυλάξεις εξακολουθούν να είναι πολύ έντονες, αλλά «με τις πρωτοβουλίες μας για την αποκατάσταση των στατιστικών και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας δημιουργήσαμε ξανά ένα κλίμα προσδοκίας».