Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑ ΧΡΕΟΥΣ»

Η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους, καθώς πλέον ουδείς εμπιστεύεται τις επίσημες στατιστικές, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε

Η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους, καθώς πλέον ουδείς εμπιστεύεται τις επίσημες στατιστικές, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.

«Ένας αριθμός από τα προβλήματά μας απορρέει σε μικρότερο βαθμό από τους απόλυτους αριθμούς (του ελλείμματος) απ΄ότι από το γεγονός ότι ουδείς πλέον μας πιστεύει, επειδή οι στατιστικές μας είναι εσφαλμένες. Γι΄ αυτό τώρα θα δώσουμε ανεξαρτησία στις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις στατιστικές», σημειώνει.

Ο Έλληνας υπουργός αποκλείει στη συνέντευξή του αυτή οποιαδήποτε πιθανότητα προσφυγής σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ο Παπακωνσταντίνου αποκλείει επίσης οποιοδήποτε ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και σημειώνει: «Θα ρυθμίσουμε τα προβλήματά μας στους κόλπους της ΕΕ σεβόμενοι τους κανονισμούς της».

«Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από πίστωση», προσθέτει, εξάλλου, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το ελληνικό κράτος θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο δάνειο τον Ιανουάριο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση και με μια επικίνδυνη δυναμική του χρέους, όμως έχουμε μια νέα κυβέρνηση που αναγνωρίζει σαφώς το πρόβλημα», υπογραμμίζει επίσης.

«Το έλλειμμά μας είναι μικρότερο από αυτό άλλων χωρών, όπως η Βρετανία ή η Ιρλανδία. Και το συνολικό χρέος μας δεν είναι το υψηλότερο στους κόλπους της ΕΕ, μολονότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα είναι (υψηλότερο) περίπου στο ερχόμενο έτος», προσθέτει.

«Όμως αντιμετωπίζουμε μια πλήρη απώλεια αξιοπιστίας», καταλήγει ο Έλληνας υπουργός.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ