Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Ποια μέτρα θα πάρουμε για την οικονομία

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

Πρόκειται, συνέχισε, για μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα, για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο «οδικός χάρτης» για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ, αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το διάλογο που θα αρχίσει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρόκειται για ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα, την ένταξη των μερισμάτων στην κλίμακα, την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων διαβίωσης και το λογιστικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το δούμε και αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου. Τόνισε πάντως, ότι «δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων».

Τέλος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με φέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε, όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ