Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: Σε στενή επιτήρηση η χώρα από τον Φεβρουάριο

«Η επιτήρηση δεν είναι υπό αίρεση, είναι δεδομένη. Υπό αίρεση είναι το διάστημα που θα παραμείνουμε σε επιτήρηση», επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ-Αποδοκιμασία δηλώσεων Προβόπουλου από Πεταλωτή, χαμηλώνει τους τόν
«Η επιτήρηση δεν είναι υπό αίρεση, είναι δεδομένη. Υπό αίρεση είναι το διάστημα που θα παραμείνουμε σε επιτήρηση», επεσήμανε απόψε ο ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε πως «ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μας δεν υπολογίζαμε πως το έλλειμμα θα ήταν στα σημερινά επίπεδα». Παράλληλα, «μάζεψε» τις επιθετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του κ. Προβόπουλου λέγοντας πως ο τελευταίος  «κάνει μια χαρά τη δουλειά του» και ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να διαφωνεί δημοσίως με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Νωρίτερα, την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης για τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, ότι τόσο ο τέως όσο και ο νυν πρωθυπουργός ήταν ενήμεροι προεκλογικά για το ύψος του ελλείμματος και τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, είχε εκφράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Επιχειρείται  μια προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών και συμψηφισμού που δεν μας βρίσκει σύμφωνους», σχολίασε ο κ. Πεταλωτής.

 Πρόσθεσε ακόμα ότι την προηγούμενη διετία κυβέρνηση ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή και πως «δεν μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν την ίδια ευθύνη. Ακούγαμε τις εκτιμήσεις, δεν μπορούσαμε όμως να διανοηθούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το βρήκαμε, το αποτυπώνουμε και το αντιμετωπίζουμε». Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι εκείνοι που κάνουν προσπάθεια για συμψηφισμό και εάν αυτό αποτελεί μομφή προς τον κ. Προβόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι μομφή προς όποιον επιχειρεί να συμψηφίσει τις ευθύνες και είναι πολλοί αυτοί». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω τίποτα και ότι τηρεί και υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Από τον κ. Προβόπουλο είχε γίνει μια εκτίμηση για το τι προβλέπεται να γίνει, ενημέρωση πραγματική είχε μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, ερωτηθείς σχετικά. Συμπλήρωσε δε ότι «αντίθετα από αυτά που έκανε η ΝΔ ήδη δημιουργούμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να έχουμε μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που να μην αποκρύπτει τα αληθή στοιχεία της οικονομικής κατάστασης που χρησιμοποιούμε και ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα παρέχουμε και στους εταίρους της ΕΕ, προκειμένου να γίνουμε μια αξιόπιστη χώρα».

Ερωτηθείς εάν η ενημέρωση που είχε ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές ήταν για μονοψήφιο έλλειμμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση ήταν για μονοψήφιο, με μια τάση διψήφιου ποσοστού, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ποσοστό ελλείμματος που ξεπερνάει το 12,5%».