Skip to main content

Παπακωνσταντίνου: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να αποφύγουμε το ΔΝΤ»

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch συνιστά ένδειξη της απώλειας αξιοπιστίας της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρ
«Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε ενθαρρυντικά μηνύματα από το Ecofin και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, που άφησαν να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η αξιολόγηση του Fitch μάς βλαπτει, διότι συνιστά μια ένδειξη απώλειας αξιοπιστίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Figaro».

«Το σφάλμα δεν είναι δικό μας, είναι σφάλμα του παρελθόντος. Η ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο οίκος δεν έλαβε υπόψη το τί κάνει αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση. Προετοιμάζουμε έναν προϋπολογισμό θεληματικό μα δύσκολο. Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια. Προβλέπει τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Στην ουσία, αυτό που προκαλεί ανησυχία στον οίκο (Fitch), είναι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε ξεκινήσει εις βάθος διαβουλεύσεις για το φορολογικό σύστημα της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν περάσει μόλις πενήντα ημέρες από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Είναι λίγο το χρονικό διάστημα, για να αποδείξουμε πόσο είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος. Θεωρούμε ότι κάθε ημέρα που περνά, κερδίζουμε λίγη περισσότερη αξιοπιστία. Ο Fitch το ξεχνά αυτό» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε σχετική ερώτηση.

«Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, για να αποφύγουμε το ΔΝΤ» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για το εάν θα προστρέξει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.

«Πρόκειται να περιορίσουμε τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά να διατηρήσουμε τις δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων, επωφελούμενοι από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, που δεν έχουμε εξαντλήσει. Θα περιορίσουμε, επίσης, τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά, θα αυξήσουμε εκείνες για την εκπαίδευση. Επιπλέον, θα στηρίξουμε τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την ύφεση, ενώ θα αυξήσουμε τους φόρους επί των 400 μεγαλύτερων επιχειρήσεων και των μεγάλων περιουσιών. Έχουμε την πρόθεση να εναρμονίσουμε τις κοινωνικές ανάγκες με τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την πολιτική λιτότητας της νέας κυβέρνησης και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.