Skip to main content

Παπαμιμίκος: Απολογισμός με πολιτικά μηνύματα και... εις το επανιδείν

Τι αναφέρει για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη ΝΔ, τι πέτυχε στα 2,5 χρόνια ως γραμματέας του κόμματος και ποια λάθη παραδέχεται ότι έκανε.

Τον προσωπικό του απολογισμό από τη θητεία του ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο κ. Παπαμιμίκος που παραιτήθηκε από τη θέση έξι μέρες πριν από τη λήξη της θητείας και μετά τα γεγονότα με τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ, από τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, δημοσιεύει μια σειρά από ενέργειές του στα δυόμιση χρόνια που ήταν γραμματέας του κόμματος, ενώ παραδέχεται ότι έγιναν και λάθη.

«Επειδή στο τέλος αυτό που μένει είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, αυτός είναι ο δικός μου απολογισμός. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και να τους ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή και παραγωγική θητεία», τονίζει στο σημείωμά του ο κ. Παπαμιμίκος.

Ο ίδιος επισημαίνει σε πολλά σημεία του απολογισμού του τη «σύγκρουση με τη σκληρή κομματική νοοτροπία», τις «ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους» και ως ζωτικό χώρο για τη ΝΔ το «Μεταρρυθμιστικό Κέντρο». Κλείνει μάλιστα με τη φράση «Εις το επανιδείν...».

Για τα λάθη του τονίζει: «Έχω το μερίδιο που μου αναλογεί στις πολιτικές ήττες, ο μηχανισμός όμως του κόμματος κάτω από εκείνες τις άσχημες συνθήκες ανταπεξήλθε όσο μπορούσε».

Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ αναφέρει ότι βρήκε 845 τοπικά γραφεία του κόμματος στην Ελλάδα, 75 γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς, 80% μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση και νοοτροπία επετηρίδας και αποκλεισμών.

Λάθη

Στα λάθη του ο κ. Παπαμιμίκος περιλαμβάνει:

«-Δεn συμβιβάστηκα με τις κομματικές επετηρίδες.
-Αδίκησα ανθρώπους αλλά όχι εσκεμμένα.
-Τα έβαλα με τις βαρονίες και τα τζάκια που δεν ήθελαν έναν 33χρονο σ' αυτή τη θέση. Γι' αυτό όμως δε μετανιώνω.
-Δεν ήμουν «βολικός» για όσους ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο.
-Ήθελα μια ΝΔ με μοναδική δύναμη τα μέλη της.
-Ήθελα τους καλύτερους στα ψηφοδέλτια κι όχι τους «βολικούς».
-Δούλευα για μια Παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία».

Προτάσεις

Στις προτάσεις που κατέθεσε περιλαμβάνονται:

-Θεσμοθέτηση των τάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ.
-Αλλαγή εκλογικού νόμου με αναλογικό μπόνους και στους συνασπισμούς κομμάτων.
-Πολιτική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
-Ναι στο Σύμφωνο Συμβίωσης.
-Κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων στους Δήμους – Ενιαίο ψηφοδέλτιο για Δήμαρχο και συμβούλους.
-Δημιουργία πρώτης κρατικής θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων.
-Αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους επιχειρηματίες συνδεδεμένες με τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Οργανωτικά

Στα οργανωτικά ζητήματα ο απολογισμός του κ. Παπαμιμίκου περιλαμβάνει:

-Νέο μοντέλο περιφερειακής οργάνωσης μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
-Μείωση των τοπικών οργανώσεων από 845 σε 350 και των νομαρχιακών από 71 σε 64.
-Κατάργηση των εξ οφίτσιο θέσεων.
-Εκλογή μελών ΝΟΔΕ ανά επαγγελματικό αντικείμενο.
-Είσοδος ανθρώπων της κοινωνίας και της αγοράς έναντι του σκληρού κομματικού μηχανισμού.

Γραμματείες – Αυτοδιοίκηση – Επιμελητήρια

Σε ό,τι αφορά στις γραμματείες του κόμματος οι 75 γραμματείς και αναπληρωτές έγιναν 10, το οργανόγραμμα έγινε πιο σφιχτό, μπήκε τέλος στις... αργομισθίες και μειώθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων.

Στον απολογισμό του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του ο κ. Παπαμιμίκος αναφέρει ότι στηρίχτηκαν πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, αντί για αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες και «χρίσματα» προωθήθηκαν πρόσωπα καταξιωμένα κοινωνικά και επαγγελματικά και όπου υιοθετήθηκε αυτή η στρατηγική η ΝΔ κέρδισε. Συνολικά από τους 325 Δήμους η ΝΔ κέρδισε τους 165 και επτά συν μία Περιφέρειες. Επίσης, για πρώτη φορά το κόμμα κέρδισε την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ.

Στα Επιμελητήρια ο κ. Παπαμιμίκος επισημαίνει την είσοδο νέων ανθρώπων και τη νίκη του κόμματός του σε Οικονομικό, Τεχνικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών συλλόγων.