Skip to main content

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ - Διαγραφές ακόμη και εντός της ημέρας

Πώς ερμηνεύεται η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση απόδοση ευθυνών για τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ. Συγκρουσιακό το κλίμα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κόμμα της ΝΔ, μετά το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη και τις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων ΝΟΔΕ και όσα παρασκηνιακά διαδραματίστηκαν.

H ενόχληση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογική διαδικασία επισημοποιήθηκε με την επιβεβαίωση της μη συμμετοχής των 400 αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν από το συνέδριο της νεολαίας, αφού ο πρόεδρος του κόμματος δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα.

Αυτό ήδη δημιουργεί ένα πλαίσιο συγκρουσιακό ανάμεσα στο κόμμα και τη νεολαία, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες ακόμη και μέσα στην ημέρα. Ήδη πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με το συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να μην κριθεί αντικαταστατικό. Οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά, καθώς το 10% των συνέδρων αποκλείεται, ενώ τα... απόνερα πιάνουν και την Κεντρική Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, δηλώνει κατηγορηματικά στη Voria.gr ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση και  οι ζυμώσεις καλά κρατούν...

Το παρασκήνιο είναι τόσο έντονο στη ΝΔ εν όψει του 10ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, που προοιωνίζονται συγκρουσιακό κλίμα μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει 100 μέρες στην ηγεσία της ΝΔ.

Από την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη απομονώνεται πλέον η φράση:: «Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό». Και το άμεσα ερμηνεύεται από ορισμένους ως... εντός της ημέρας. Και δεν αφορούν στο «κλείσιμο» της ΟΝΝΕΔ, αλλά σε πρόσωπα... Γίνεται λόγος μάλιστα για διαγραφές ακόμη και τις επόμενες ώρες.

Λυσιγάκης: «Ντρέπομαι»

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, Νίκος Λυσιγάκης, επισήμανε: «Τα όσα ζήσαμε στο 10ο Συνέδριο, δεν τιμούν κανέναν. Είναι απλά η αποτύπωση όλων των παθογενειών που υπάρχουν εδώ και χρόνια και διαχρονικά όλοι έχουν υιοθετήσει. Καλώς ή κακώς σ' αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν 'παρθένες', παρά μόνο ανικανοποίητοι εγωισμοί. Κανένα ενδιαφέρον για πολιτικές, ιδέες, εξέλιξη. Ντρέπομαι προσωπικά για την εικόνα του συνεδρίου στην ολότητα του και ξέρω πως το ίδιο αισθάνονται και δεκάδες άλλοι που με πλησίασαν. Όλοι αυτοί που πρωταγωνίστησαν στο ανελέητο παιχνίδι διαμοιρασμού 'εξουσίας', αδιαφόρησαν παντελώς για το πολιτικό σκέλος και τις διαδικασίες. Και αυτό τόνισα στο κλείσιμο των εισηγήσεων. Όπως είπα κανένας δεν πρέπει να χαίρεται από μία τέτοια εικόνα, όλοι έχουμε ευθύνες και φεύγοντας ο καθένας πρέπει να τις αναλάβει. Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και για τον τρόπο που λειτούργησαν. Χάρηκα που πολύ συντάχθηκαν για αυτό, όσοι ήταν παρόντες.

Οι περισσότεροι όμως από εκείνους που σήμερα φωνάζουν δεν ήταν εκεί για να το ακούσουν. Είτε γιατί ασχολούνταν με αριθμούς στην ΚΕ που τελικά δεν τους βγήκαν, είτε γιατί έφυγαν νωρίς για να προλάβουν να ψηφίσουν την επόμενη ημέρα στις εκλογές ΝΟΔΕ. Ανήκουν για μένα στην ίδια κατηγορία με εκείνους που ήταν εκεί αλλά αδιαφόρησαν για τη διαδικασία. Όσοι συμμετείχαν στο Συνέδριο και ήθελαν πραγματικά να είναι χρήσιμοι έμειναν και έφυγαν αργότερα προβληματισμένοι».

Οι «αχτίδες φωτός» του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Λυσιγάκη, είναι:

-Οι περισσότεροι από 100 σύνεδροι που ζήτησαν και πήραν το λόγο το Σάββατο και τα οχτώ ψηφίσματα (Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μετανάστευση, Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Επιμόρφωση, Έρευνα-Καινοτομία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φιλοσοφία και λειτουργία της ΟΝΝΕΔ) που κατατέθηκαν μέσα από τον κόπο και τη ζύμωση νέων στην οργάνωση παιδιών, τα οποία έχω υποχρέωση με την πρώτη ευκαιρία να δημοσιεύσω γιατί είναι η απεικόνιση δουλειάς εβδομάδων και έχουν πολιτικό περιεχόμενο υψηλών προδιαγραφών.

-Ορισμένες νομαρχιακές οργανώσεις (Λέσβος, Πιερία, Καρδίτσα, Εύβοια και ορισμένες από Αττική) που έδωσαν συντεταγμένα το παρόν, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και απέδειξαν ότι δεν είναι απλά σφραγίδες - τσιφλίκια - φέουδα.

-Οι 500 - 600 που έμειναν και άκουσαν όλες τις εισηγήσεις και χειροκρότησαν παιδιά που δεν παζάρευαν καμία θέση αλλά ήθελαν με ιδέες και προτάσεις να συμμετέχουν σε μια σύγχρονη πολιτική νεολαία.

«Σε ότι με αφορά, αναλαμβάνω το μερίδιο ευθυνών που μου αναλογεί από το ρόλο που είχα. Δεν κρύφτηκα και όσοι συζήτησαν μαζί μου ξέρουν ότι δε χαρίστηκα σε κανέναν. Θεωρώ ωστόσο πως προσπάθησα στο μέγιστο των δυνατοτήτων που είχα, να στηθεί αξιοπρεπώς το Συνέδριο και η πολιτική να έχει μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που της προορίζουν διαχρονικά κάποιοι σε τέτοια γεγονότα. Στο μοναδικό πράγμα που εμμένω, είναι αυτό που είπα και στην ομιλία μου απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη: Συγκρουστείτε μ' αυτές τις νοοτροπίες. Διαλύστε τα φέουδα και σπάστε κάθε καρέκλα που αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της ΝΔ σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό. Και εμείς να ξέρετε, θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε επιλογή που θα προσφέρει οξυγόνο στη νέα γενιά».