Skip to main content

Παπαμιμίκος για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη: Φταίει η χαλάρωση όλων

Συνέντευξη του πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου, στη Voria.gr - Τι λέει για το lockdown και τη Θεσσαλονίκη

Ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την ενεργό πολιτική. Ο ίδιος επί μακρόν, στις μονότονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν πρόκειται να επαναδραστηριοποιηθεί, απαντούσε πως είναι διαφορετικές οι προτεραιότητές του.

Πλέον εδώ και αρκετό καιρό έχει πυκνώσει τη δημόσια παρουσία του, με κείμενα και θέσεις σε ΜΜΕ ή στα social media, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο.

Οι απόψεις του για την αγορά, για μείζονα πολιτικά ζητήματα, αλλά και για θέματα της Θεσσαλονίκης γίνονται αντικείμενο συζήτησης.

Στη συνέντευξή του στη Voria.gr παίρνει θέση για την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για το lockdown, αναλύει τις αιτίες που ο ίδιος θεωρεί ότι οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, μιλά για την «καραμέλα της κακής Αθήνας» και για ένα κοινό στόχο για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας και απαντά στο «μονότονο» ερώτημα, που αναπόφευκτα του θέσαμε κι εμείς.

Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την παράταση ουσιαστικά του lockdown και το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς είναι σωστή;

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων και να μην ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμη και τις γιορτές ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ναι, είναι σωστή, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μ' αρέσουν τα καθαρά λόγια και οι καθαρές αποφάσεις. Κινούμαι στην ιδιωτική οικονομία και έχω υποστεί τεράστια ζημιά όπως και οι περισσότεροι. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να μπει η ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να προφυλαχθούμε από ένα τρίτο ισχυρότερο κύμα της πανδημίας που θα είχε πιο δραματικές συνέπειες. Επομένως καλύτερα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα λίγο πιο αργά αλλά περισσότερο ασφαλείς, καθώς η προστασία της δημόσιας υγείας τώρα, σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει και στην προστασία της οικονομίας.

Στην πανδημία από την κριτική και το κλίμα αμφισβήτησης δεν ξέφυγαν ούτε οι ειδικοί, οι λοιμωξιολόγοι. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ανοίξει μια κουβέντα για το ποιος εισηγείται και ποιος αποφασίζει;

Θεωρώ λογικό  να υπάρχουν διαφωνίες, καθώς μια τέτοια υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται πρώτη φορά. Πιστεύω πολύ στην εξειδίκευση, και οφείλουμε όλοι μας να ακούμε τους ειδικούς. Οι ειδικοί, όμως, κύριε Τασιούλα, εισηγούνται, και οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για αυτό.

Τι ευθύνεται κατά τη γνώμη σας για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη;

Η χαλάρωση όλων. Πολιτείας και πολιτών. Το αφήγημα της covid free περιοχής μετά την αποκλιμάκωση στις αρχές Οκτωβρίου, οδήγησε στη μη τήρηση των μέτρων αλλά και παράλληλα στο μη έλεγχο της τήρησής τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφίβολα ότι η Θεσσαλονίκη έπρεπε να «κλείσει» νωρίτερα.

Όσοι ζούμε στην πόλη το βλέπαμε, ακούγαμε και τους ειδικούς, όπως του ΑΠΘ, να χτυπούν τα καμπανάκια. Έπρεπε και οι τοπικοί φορείς, κατά την άποψη μου, να βγουν πιο δυναμικά, να το απαιτήσουν, να το επιβάλλουν.

Όπως και να έχει δεν είναι τώρα η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Προέχει η προσπάθεια όλων για να μην ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Σε κείμενά σας έχετε επισημάνει τη διατήρηση του δίπολου Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Οδηγεί τελικά κάπου αυτή η «σύγκρουση»;

Καλή η καραμέλα της «κακής Αθήνας» όμως δεν μπορεί να μας γλυκάνει πια. Πέρα από ένα διχαστικό αφήγημα αποτέλεσε για πολλά χρόνια και ένα ψεύτικο άλλοθι για πολλούς στη Θεσσαλονίκη που είχαν θέσεις ευθύνης αλλά δεν μπόρεσαν να φανούν αποτελεσματικοί. Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δέχομαι και δικαιολογώ την άδικη πολλές φορές, στάση της κεντρικής διοίκησης, που εκφράζεται με τον όρο «Αθήνα» απέναντι στην πόλη μας, αυτό το κλισέ πρέπει να το αποβάλλουμε ολοκληρωτικά. Να δούμε επιτέλους τι κάνουμε εμείς.

Και ειλικρινά, κύριε Τασιούλα πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε πολλά..

Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε συντεταγμένα και δυναμικά, ώστε να πετύχουμε, τη δημιουργία αποκεντρωμένων μικρών δομών των αναπτυξιακών υπουργείων στη Θεσσαλονίκη για να επιλύονται άμεσα ζητήματα της Β. Ελλάδος χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβαίνουμε συνεχώς στην Αθήνα. Να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες το ΥΜΑΘ. Να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Να πάρουμε μεγαλύτερο μερίδιο από την κατανομή των πόρων.

Από εμάς εξαρτάται, -τους επιχειρηματίες, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους μαγαζάτορες, τους εργαζόμενους, και φυσικά τους τοπικούς φορείς- να γίνει η Θεσσαλονίκη δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, αναπτύσσοντας πέρα από τον καλοκαιρινό τουρισμό και το city break, τον πολιτιστικό, θρησκευτικό, τον γαστρονομικό, τον συνεδριακό, τον ψυχαγωγικό τουρισμό παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Από εμάς εξαρτάται να εξελιχθούμε σε ένα σύγχρονο κέντρο καινοτομίας, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση  καινοτόμων   επιχειρήσεων. Να επενδύσουμε σε clusters, που θα στεγάζουν νεοφυείς επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη του λιμανιού, η επέκταση του αεροδρομίου, η μελλοντική παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και ο σιδηρόδρομος σε συνδυασμό με τη δημιουργία κέντρων logistics και την ανάπτυξη άλλων παράπλευρων υπηρεσιών μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας σε ένα υπερσύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο.

Όλα τα παραπάνω είναι στο δικό μας χέρι. Αυτό που χρειάζεται είναι κοινό όραμα, συνέργειες και αποφασιστικότητα.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά οικονομικών μέτρων για την προστασία όσων επλήγησαν από την πανδημία. Όμως υπάρχει κι ένας κόσμος, που παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις του. Κάποια επιβράβευση από την Πολιτεία γι' αυτούς;

Όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ειδικά σε μια κρίση, πρέπει να στηρίζονται κατά προτεραιότητα και οφείλω να πω πως η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά σημαντικών μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων της πανδημίας.

Επιτέλους όμως πρέπει να υπάρχει στήριξη, κίνητρα και επιβράβευση και στις συνεπείς επιχειρήσεις. Όλες αυτές, που οι ίδιες ξέρουν, με τι αγώνα και ποιες θυσίες, είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τους εργαζομένους τους, όχι μόνο τώρα αλλά και γενικότερα.

Να υπάρξει επιτέλους μια επιβράβευση, όσων καταβάλλουν στην ώρα τους τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σε αυτούς που πληρώνουν εγκαίρως τον ΦΠΑ. Έτσι δημιουργείς φορολογική συνείδηση. Σε όσους εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους. Κάνουν προσλήψεις και αναπτύσσονται. Ο τυπικός, ο σωστός, αυτός που είναι σε όλα εντάξει δεν μπορεί να αισθάνεται ο αδικημένος ή ακόμη και το υποζύγιο.

Κύριε Παπαμιμίκο, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι δημόσιες παρεμβάσεις σας. Πολιτική επανενεργοποίηση; Που βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον; Στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην τοπική;

Παρατηρητής στα γεγονότα δεν ήμουν ποτέ. Είμαι ενεργός πολίτης με συγκεκριμένες και καθαρές απόψεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με την κατοχή κάποιας πολιτικής ιδιότητας.

Αυτή είναι μια στρεβλή εντύπωση που δεν με εκφράζει.

Στο δημόσιο βίο, κύριε Τασιούλα, πρέπει να έχεις σφαιρικές επαγγελματικές και κοινωνικές παραστάσεις, να μην εξαρτάσαι από την πολιτική. Αυτό είναι το εχέγγυο της ανεξάρτητης πορείας αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη για δίκαιη πολιτική δράση, όταν το επιθυμείς.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι παραμένω ενεργός, παρακολουθώ και στηρίζω τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ευτυχώς έχει τα ηνία της χώρας σε αυτήν την συγκυρία.

Με τη σύζυγό σας έχετε έντονη φιλανθρωπική δράση. Τι σας ευαισθητοποιεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες;

Ό,τι κάνουμε με τη Σόνια προέρχεται από μια εσωτερική ανάγκη. Το νιώθουμε και το πιστεύουμε. Όποιος μπορεί, καλό είναι να βοηθάει. Τίποτα άλλο.