Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ 60% ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μεγάλη μείωση των αντικειμενικών στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Αύξηση σημειώθηκε στα νησιά Ιουνίου και Βορείου Αιγαίου.

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών της χώρας προανήγγειλε η Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», διευκρίζοντας πως παρότι υπήρχε πτώση στην αγορά, οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών. Τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και κυρίως όσες περιοχές έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.λπ.», δήλωσε η κ. Παπανάτσιου.

Επισήμανε μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών.

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί είναι εκείνο που με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές θα ανανεώνεται και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα κάθε έτους.

Όσον αφορά τα προσδωκόμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, που «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», όπως είπε, «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ