Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: ΟΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

H κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως «για φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι μηνιαίες 120 δόσεις με λιγότερες τις 18, εκτός εάν η δόση θα ήταν κάτω από 30 ευρώ.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών και απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους, τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, διευκρινίζοντας ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, επαγγελματίες που έχουν χάσει την ιδιότητα, εισοδηματίες, αλλά και τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως «για φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι μηνιαίες 120 δόσεις με λιγότερες τις 18, εκτός εάν η δόση θα ήταν κάτω από 30 ευρώ, οπότε θα είναι λιγότερες οι δόσεις. Η μικρότερη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, οι λιγότερες δόσεις 18 και οι περισσότερες 120».

Παράλληλα, ανέφερε ότι για φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς την εφορία, στις 31/12/2018, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3,467 εκατ. φορολογούμενοι, που όφειλαν συνολικά 36,138 δισ. ευρώ, αλλά από αυτούς 3.172 φυσικά πρόσωπα έχουν οφειλές από 1 εκατ. ευρώ και πάνω, συνολικά, 23 δισ. ευρώ. Τελικά, «το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ», όπως σημείωσε η υφυπουργός.

«Για τις εταιρείες, στις μη κερδοσκοπικές (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα κτλ.) διατηρείται η δυνατότητα για ως 120 δόσεις, ακριβώς το ίδιο με τα φυσικά πρόσωπα», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου, ενώ «για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως 18 δόσεις (αντί ως 12 σήμερα) για οφειλές από τακτική αιτία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, κτλ.) που έχουν βεβαιωθεί ως 31/12/2018 ως 30 δόσεις (αντί 24 ως σήμερα) για οφειλές από έκτακτη αιτία ή εφάπαξ καταβαλλόμενες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης, κτλ».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα νομικά πρόσωπα η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, που συμφέρει καλύτερα γιατί έχουν μείωση της βασικής οφειλής. «Εάν ένα νομικό πρόσωπο έχει μεγάλη οφειλή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πληρωμή με ένταξη στις 120 δόσεις, χρειάζονται άλλα μέτρα, γι’ αυτά είναι ο Εξωδικαστικός», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Οι οφειλέτες, όπως εξήγησε η υφυπουργός, θα μπορούν από την επομένη της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ να ρυθμίζουν μέσω taxisnet το χρέος τους, με σημαντική περικοπή προσαυξήσεων και τόκων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ