Skip to main content

Παπανδρέου: «Ή τώρα ή ποτέ»

Χρονιά μεγάλων αλλαγών για την Ελλάδα χαρακτήρισε το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξης Tύπου για τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Π
Χρονιά μεγάλων αλλαγών για την Ελλάδα χαρακτήρισε το 201ο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξης Tύπου για τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ισχυρίσθηκε ότι στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Θα αποδείξουμε σε όλους και στους ίδιους τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει να κάνουμε μία νέα αρχή. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα αλλάξουμε όλα. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Στο παρελθόν μπορούσαμε να τα αποδείξουμε. Εγώ πιστεύω στις μεγάλες δυνατότητες του ελληνισμού», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

«Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία, με έλλειμμα και χρέος χωρίς κάθε προηγούμενο. Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το μοναδικό είναι το σύμπτωμα. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «υλοποιήσαμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά».

«Βάζουμε τέλος στην κρατική σπατάλη, με την κατάργηση των παχυλών μισθών» σε δημόσιες θέσεις, «στηρίζουμε τη ρευστότητα στην αγορά και ενισχύουμε τα νοικοκυριά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, καταλογίζοντας στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Θα ήταν αστείο, αν λέγαμε ότι δεν κάναμε λάθη. Μόνο όταν δεν κινείσαι, δεν κάνεις λάθη. Τότε μόνο σε ξεπερνούν τα γεγονότα. Αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι (θα κινηθούμε με ορθοπεταλιά, είπε χαρακτηριστικά) με αιχμή:

- Το νέο φορολογικό σύστημα

- Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

- Το νέο εκλογικό σύστημα

- Τα ζητήματα της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους με αιχμή τον «Καλλικράτη».

- Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

«Θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα. Το πολιτικό μαςσύστημα με ένα νέο εκλογικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση.Διαμορφώνουμε μία νέα σχέση αυτοδιοίκησης και κράτους. Με λιγότερουςκαι ισχυρότερους δήμους και αιρετή περιφέρεια. Ακόμη και αυτό θα έχειθετικές συνέπειες για τα οικονομικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα λογοδοτείγια την οικονομική διαχείριση. Επιπλέον, θα φέρουμε και το νομοσχέδιογια τους μετανάστες. Με αυτό τον τρόπο θα ενσωματώσουμε τους μετανάστεςστην κοινωνία».

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να δικαιώσουμε όσους πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν μια μεγάλη πλειοψηφία», ξεκαθάρισε.

Τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υπερασπίστηκε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι κάνει καλά τη δουλειά του με δεδομένο το δύσκολο έργο που έχει να φέρει εις πέρας.

Για το ενδεχόμενο εξόδου της  χώρας από την ευρωζώνη, την προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά και τα διεθνή δημοσιεύματα εις βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή προσφυγής στο ΔΝΤ.

«Υπάρχει η διεθνής κρίση, αλλά και τα ελληνικά προβλήματα, τα οποία εμείς πρέπει να βάλουμε σε τάξη» ξεκαθάρισε.

Για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους της, υπενθυμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία -όπως εκτίμησε- θα έχουν πολλαπλό όφελος.

Για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε καθυστερήσεις στην τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων, αλλά τόνισε ότι η επιλογή προσώπων με διαφάνεια είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις γονικές παροχές, επανέλαβε ότι«oύτε κατατέθηκε νύχτα, ούτε τελευταία στιγμή, αλλά κατατέθηκεεμπρόθεσμα».

«Βεβαίως θα υπάρξουν και έκτακτες ανάγκες, θα υπάρξουν και έκτακτεςαποφάσεις», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι όμως αυτός ο κανόνας, οκανόνας είναι οι διαδικασίες ευρύτατης διαβούλευσης. Μιλάμε γιαμεταβατική περίοδο».

«Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε το ΦΠΑ. Δεν έχω πάρει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική  ερώτηση δημοσιογράφου.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κάλεσε τα Μέσα Ενημέρωσης να μην λειτουργούν στην κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος πανικού για την οικονομία.

«Η κατάσταση που βρήκαμε είναι για κλάματα» είπε, αλλά επανέλαβε την ανάγκη να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να πετύχει τους στόχους της.

Σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός «ψήφισε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης», προκειμένου να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές.