Skip to main content

Παπανδρέου: Δεν μπορούμε να λύσουμε το αγροτικό με μια απόφαση

Τα προβλήματα των αγροτών είναι κατανοητά δήλωσε από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να λυθούν με μία απόφαση.
Θετική ψήφο για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη σύναψη του πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου των 5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε στο Στρασβούργο με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της εκεί επίσκεψής του, είναι ένα πρώτο καλό μήνυμα για τη χώρα, αλλά έχουμε πολύ και συστηματική δουλειά να κάνουμε, για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας περνά μια βαθιά κρίση και γι αυτό είναι δύσκολη η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί. Μακάρι, όπως τόνισε, να μπορούσαμε να τα λύσουμε όλα με μία απόφαση, από τη δομή του σοσιαλιστικού κινήματος, το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση, την καλύτερη κατανομή των δικαιωμάτων κλπ, που δημιουργούν αυτό το κακό σύστημα στον αγροτικό τομέα. Τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι κατανοητά και τους απηύθυνε πρόσκληση να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιο παραγωγική.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τις συναντήσεις του στο Νταβός, το οποίο θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα έχει πολλές συναντήσεις με μέσα ενημέρωσης, κυρίως με οικονομικά μέσα. Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να έχει καλές επαφές με τέσσερις μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει κι η οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι εκτός από το νοικοκύρεμα που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, πρέπει να βρούμε και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Γι αυτό ενδέχεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία να μετέχουν και επιχειρηματίες.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν είναι τώρα πιο αισιόδοξος για μια καλύτερη εξέλιξή τους. Ανέφερε ότι είναι πάντα δύσκολο να κρίνει κανείς και ανέφερε το παράδειγμα του 2004, καθώς τότε φαινόταν ότι κάποια ζητήματα όδευαν σε λύση. Πρέπει να κάνουμε, πρόσθεσε, πολλές προσπάθειες και χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου. Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του Τουρκικού τύπου σε σχέση με τις προθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι όλα τα αξιολογούμε, αλλά ταυτόχρονα δεν τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς κι αυτό, όπως εξήγησε, λόγω των πολλών εσωτερικών εντάσεων που υπάρχουν στην Τουρκία και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν κάποια βήματα. Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτο ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεύτερο ότι πρέπει να μπορεί να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρέθεσε και κάποια στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος των μεταναστών οι οποίοι παίρνουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη είναι 30%, στη δε Ελλάδα είναι μόλις 0,1%. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το μεταναστευτικό έχει πλήξει κι αυτό την εικόνα της χώρας και θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή η λογική της ευνομίας.