Skip to main content

Παπανδρέου: Εγώ την τελευταία λέξη!

Αυστηρό μήνυμα σε όλους τους υπουργούς να του στέλνουν τις δράσεις τους στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν την ανακοίνωσή τους έστειλε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Του Σπύρου Νάννου

Αυστηρό μήνυμα σε όλους τους υπουργούς να του στέλνουν τις δράσεις τους στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν την ανακοίνωσή τους έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, αναδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς τον ενισχυμένο ρόλο της Ρεγγίνας Βάρτζελη! Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους υπουργούς πως δεν πρέπει να ταυτίζουν τον εαυτό τους με το υπουργείο τους, προσθέτοντας πως κανείς δεν πρέπει να χαλαρώσει!

Ειδικότερα και απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είπε τα εξής: «Μην ταυτίζετε εσείς τον εαυτό σας με το Υπουργείο σας. Όταν κάνει κάποιος κριτική στο Υπουργείο, συνήθως μιλάει για τα χρόνια προβλήματα, τα οποία έχουμε παραλάβει, έχουμε κληρονομήσει, χρόνια προβλήματα στη Διοίκηση, στη λειτουργία των Υπουργείων. Αυτά δεν μπορούμε να τα υπερασπισθούμε, αυτά είναι που θέλουμε να αλλάξουμε. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε όλους σαφές ότι, παράλληλα με τον ανηφορικό δρόμο της εξυγίανσης της οικονομίας μας, που παρά τα προβλήματα προχωράει με επιτυχία και πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή χαλάρωση, η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε τομέα, από τις αλλαγές που αισθάνεται ο πολίτης στη ζωή του, που βελτιώνουν την προοπτική, το μέλλον του και την καθημερινότητά του».

Όπως προαναφέρθηκε, ισχυρός είναι πλέον ο ρόλος της Ρεγγίνας Βάρτζελη, η οποία είναι διευθύντρια της γραμματείας υποστήριξης του γραφείου του πρωθυπουργού, καθώς όπως επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου «πρέπει να δουλέψουμε με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα - γι΄ αυτό θέλω και τον δικό σας προγραμματισμό. Ο χρόνος δεν πρέπει να χάνεται, ούτε ο προσανατολισμός, όσα μικρά ή τεράστια προβλήματα και αν διαχειριζόμαστε καθημερινά. Σε λίγες  μέρες, θα σας ανακοινώσουμε και τον συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης, εκ μέρους του κάθε Υπουργείου, των προτεραιοτήτων για το προσεχές διάστημα. Δηλαδή, θα υπάρξει μια διαδικασία, ώστε το κάθε Υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά μόνο κάποιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική και θα το αναδεικνύουμε βεβαίως και δημόσια. Πρώτα από όλα, όμως, να μπορεί ο κάθε Υπουργός της Κυβέρνησης να γνωρίζει τι γίνεται και στα άλλα Υπουργεία. Έχει  μεγάλη σημασία να δουλέψουμε συντεταγμένα, λοιπόν, και ο προγραμματισμός αυτός θα είναι χρήσιμος για όλους μας, ώστε να είμαστε ενήμεροι. Και θα ήθελα από όλους σας, γιατί νομίζω ότι τον προηγούμενο χρόνο, και λόγω των πιεστικών χρονικών διαστημάτων που είχαμε σε μερικά θέματα, δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό, να αποφεύγονται ανακοινώσεις για μείζονα θέματα, που δεν εμπίπτουν σ’ αυτό τον προγραμματισμό, χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση μαζί μου ή με το γραφείο μου. Γιατί ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Όπως παραδείγματος χάρη κάναμε χθες, με την πρωτοβουλία για την παιδεία».

Το δικαιολόγησε, μάλιστα, αυτό καθώς όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου «μπορώ να σας πω με μαθηματική ακρίβεια ότι, αν βγουν τρεις Υπουργοί σε μια εβδομάδα, με τρεις πολύ καλές πρωτοβουλίες, μπορεί να χαθούν και οι τρεις ή να υπάρξει ένα μπέρδεμα. Άρα, λοιπόν, ο προγραμματισμός, και για εσάς και για το δικό σας έργο, για τον δικό σας κόπο, είναι πολύ σημαντικότερο να γίνεται μέσα από μια κεντρική διεύθυνση, που θα αναδεικνύει όλα τα θετικά στοιχεία τα οποία εσείς προωθείτε».