Skip to main content

Παπανδρέου: «Είμαστε ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού»

Ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού βρίσκεται η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, καλώντας τη συνομοσπονδία να
Ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού βρίσκεται η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, καλώντας τη συνομοσπονδία  να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «αναγκαστήκαμε να πάρουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρε ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μιλήσαμε για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού. Τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την κοινωνία ολόκληρη, την οικονομία και την εργασία τις γνωρίζετε και της γνωρίζουμε όλοι».

«Με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες, όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Να αποτρέψουμε να χρειαστεί να πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκή ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία, να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη», πρόσθεσε.

«Τώρα, ας ανταποκριθούμε στην πρόκληση για να βγούμε από τη σημερινή κρίση, αλλά με τις μεγάλες τομές που κάνουμε, θα έχουμε αλλάξει οριστικά τη ροή της χώρας μας και θα έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία δικαίου, ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα, έχοντας βάλει στέρεες βάσεις για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της ευημερίας. Μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είμαστε σε πόλεμο» τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε».

Στη συνέχεια επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να ανατρέψει την κατάσταση, ώστε να πάρουμε την τύχη στα δικά μας χέρια και να σταματήσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αγορών, ως έρμαιο των κερδοσκόπων».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα πληρώνει «βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο» και «ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού», χαρακτηρίζοντας «ιστορικές και αυταπόδεικτες» τις ευθύνες της ΝΔ.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος «που τα τελευταία χρόνια» συμβιβάστηκε και «έμεινε άπραγο» απέναντι σε φαινόμενα «ανομίας», «ατιμωρησίας» και «διαφθοράς», τα οποία υπονόμευσαν «τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά» και προκάλεσαν «σπατάλη, διασπάθιση χρημάτων, μόνιμο "καπέλο", "φακελάκι" για κάθε υπηρεσία ή προμήθεια σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού και σε βάρος της τσέπης του πολίτη».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η εποχή της σπατάλης και της διαφθοράς έχει περάσει, καθώς η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή «να ανατρέψει τα πάντα στη χώρα και να φέρει τη δικαιοσύνη, αλλά σήμερα προϋπόθεση για τη δικαιοσύνη είναι η σωτηρία της πατρίδας μας».

Τέλος, σημείωσε πως «οι ημέρες που περάσανε και οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες» και δεσμεύτηκε έναντι των εργαζομένων και των όλων των πολιτών πως «οι προσπάθειές μας θα πιάσουν τόπο».