Skip to main content

Παπανδρέου: «Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι»

Κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν θα μπορεί να πάρει ιθαγένεια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μαγνήτη λαθρομετανάστευσης χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ο Α. Σαμαράς, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης επανέ
Κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν θα μπορεί να πάρει ιθαγένεια, τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική, μετά από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το προωθούμενο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες καθώς για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, τόνισε πως ένα τέτοιο ζήτημα «δεν νοείται να γίνεται αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης». Επιπλέον, έκανε λόγο για φαντάσματα επερχόμενης αλλοίωσης του έθνους.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως με το νομοσχέδιο ενδυναμώνει την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης.

Εξηγώντας τη σημασία του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως η άρνηση στην ομαλή και πλήρη ένταξη των μεταναστών οδηγεί στην απομόνωση και η αδιαφορία στην γκετοποίηση.

«Δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα ... το νομοσχέδιο μάς δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως το κυβερνών κόμμα με το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αδιαφάνεια στην απονομή ιθαγένειας, η οποία, όπως σημείωσε, είχε καταλήξει να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο.

Αναφερόμενος στην απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για ατολμία.

Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στη φράση του πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», η οποία, όπως επεσήμανε, παραποιείται.

«Η Ελλάδα ανήκει όντως στους Έλληνες», τόνισε και πρόσθεσε: «Ποιοι δικαιούνται όμως να είναι Έλληνες;...Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι».

Σαμαράς: «Μαγνήτης λαθρομετανάστευσης τα μέτρα της κυβέρνησης»

Τη θέση πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική.

Όπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο χαλαρώνουν πολύ οι διαδικασίες που ήδη υπάρχουν για την πολιτογράφηση. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σημείωσε πως «όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης κρίσης με το να χορηγούμε ιθαγένεια σε μισό εκατομμύριο μετανάστες δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής έντασης, συνθήκες ξενοφοβίας».

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ένταξης μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, ομαλά, δηλαδή σταδιακά και όχι με τρόπο που δίνει το μήνυμα ότι μπορούν να έρθουν κι άλλοι. «Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία και το ρατσισμό», σημείωσε.

Αν και εκτίμησε πως το τελικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε είναι βελτιωμένο, επεσήμανε πως δεν αρκεί και αντιπρότεινε:

Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια όχι αμέσως, αλλά με την ενηλικίωσή τους, υπό δύο προϋποθέσεις: 1. την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και 2. την εγκατάλειψη της ιθαγένειας των γονιών τους.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, διότι αυτό επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, γιατί η χρονική στιγμή πυροδοτεί καχυποψίες στη βάση εν όψει των δημοτικών εκλογών. «Η κυβέρνηση αν επιμείνει στη θέσεις σημαίνει πως θέλει ψηφοθηρήσει σε βάρος των μεταναστών» πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε τέλος πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει, όταν έρθει στην εξουσία.

Δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό ζητάει ο Καρατζαφέρης

Την πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του κόμματός του, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

«Για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία. Γιατί βιάζεστε για ένα θέμα που κινδυνεύει η δημοκρατία. Ελάτε μετά από 3 μήνες να το συζητήσουμε. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Τι θα αλλάξει; Ποιο είναι το κώλυμα; Γιατί βάζουμε φυτίλι ανάμεσά μας τώρα που χρειαζόμαστε ομοψυχία. Τι θέλετε να κερδίσετε;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης ότι στη χώρα μας οι νόμιμοι μετανάστες είναι 534.000, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με δικά του στοιχεία, οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν το 1,5 εκ.

«Εσείς μιλάτε για μισό εκατομμύριο νόμιμους. Τους άλλους, που είναι ένα εκατομμύριο τι θα τους κάνετε; Πρέπει να βρούμε τους υπόλοιπους πόσοι και ποιοι είναι, γιατί κανείς δεν το γνωρίζει. Σε 10 χρόνια θα έχουμε 3 εκ. μετανάστες. Το πράγμα δυσκολεύει, δεν είναι απλό. Αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα τους δεχτεί, θα διαφωνήσω σφόδρα», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε το ν/σ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και τελευταία δέχεται κύματα από αυτούς. Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι, για να τους αποτρέψουμε και όχι να γινόμαστε ηπιότεροι. Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διαφήμιση στο Ίντερνετ, που τους καλεί να έρθουν στην Ελλάδα και με 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια θα πολιτογραφηθούν Έλληνες.

Ο κ. Καρατζαφέρης συνέκρινε την αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση των λαθρομεταναστών και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τους δεχτεί, γιατί δεν είναι έτοιμη. Μπορεί όμως, είπε, να το κάνει, αφού διαπιστωθεί πόσους πράγματι η χώρα μας αντέχει.

Ακόμα, χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνονται οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, με τους λαθρομετανάστες. Υποστήριξε ότι 750.000 μετανάστες με δύο χρόνια εργασίας θα πάρουν σύνταξη την ίδια ώρα που το ασφαλιστικό είναι στον αέρα, ενώ 7 δισ. είναι ο τζίρος που κάνουν οι μετανάστες που πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και ότι φεύγουν 12 δισ. στο χρόνο στο εξωτερικό.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιπρότεινε αντί να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες να τους δίνουμε κάρτα υγείας αλλά και κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

«Υπάρχει τρόπος να τους κάνουμε νόμιμους, χωρίς να επιβαρυνθούμε. Κάντε λοιπόν δημοψήφισμα, διαφορετικά εσείς τραυματίζετε καίρια την διαβούλευση και την εθνική ομοψυχία», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Παπαρήγα: «Δηλητηριώδης η πολιτική του ΛΑΟΣ»

Δηλητηριώδη χαρακτήρισε την πολιτική του ΛΑΟΣ για το μεταναστευτικό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι θα ακούγαμε τόσο ακραίες απόψεις με αφορμή τη συζήτηση για τους μετανάστες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μισή έκπληξη ένιωσα και από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς», σημείωσε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ, διατυπώνοντας επικρίσεις κατά των θέσεών του για την πολιτισμική ταυτότητα των μεταναστών. «Ενσωμάτωση σημαίνει αυτός που θα πάρει την ιθαγένεια να ξεχάσει ότι είναι Αλβανός κ.λπ.;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι έγιναν παραχωρήσεις σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, σε αντάλλαγμα ίσως, όπως είπε, της συναίνεσης στα μέτρα για την οικονομία.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού για την οικονομία, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Φέρατε τις δημοσκοπήσεις για να μας πείτε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δέχεται τα πάντα... Ευχαριστήσατε και τους αγρότες, γιατί λέει σας άδειασαν τους δρόμους...Και οι εργάτες και οι αγρότες θα συνεχίζουν τους αγώνες και μάλιστα με μορφές πάλης που θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές».

Υπέρ της ιθαγένειας ο Α. Τσίπρας

Υπέρ της «ουσιαστικής πρόσβασης» των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην ιθαγένεια αλλά και της παροχής πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση να μη χάσει την ευκαιρία που της δίνεται, επισημαίνοντας πως όλες οι νομοθετικές απόπειρες μέχρι σήμερα ήταν στρεβλές και αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά.

Σχολιάζοντας αλλαγές που έγιναν στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποχώρηση, ενώ έστρεψε τα βέλη του στο ΛΑΟΣ για τη στάση του στο θέμα, μιλώντας για πολιτικές κωλοτούμπες του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.