Skip to main content

Παπανδρέου εναντίον ΠΑΣΟΚ

Αντιμέτωπος με την πολιτική του ταυτότητα και το «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ» βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιβάλει δημοσιονομικά μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε σοσιαλιστή πρωθυπουργό.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr
 

Αντιμέτωπος με τη σοσιαλιστική ταυτότητα του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος καλείται τους τελευταίους έξι μήνες να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια. Η επικείμενη ανακοίνωση των σκληρότερων μέτρων στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής Δημοκρατίας έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που είναι πλέον «καζάνι που βράζει».
 
Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου, υπό τις έντονες πιέσεις από ΔΝΤ, ΕΕ και διεθνείς αγορές, καλείται να επιβάλλει μέτρα-σοκ στους δημοσίους υπαλλήλους και να συρρικνώσει πλήρως τον δημόσιο τομέα, η διόγκωση του οποίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Ο κ.Γ. Παπανδρέου βρίσκεται λοιπόν αντιμέτωπος με την ίδια την ιδεολογία του, αυτή που τον ανέδειξε και αυτή που υποστηρίζει σε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα. Είναι πραγματικά μεγάλη αντίφαση(έως και ειρωνεία)  ότι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προωθεί μέτρα που αρμόζουν μόνο σε μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Για αυτόν τον λόγο και το ΠΑΣΟΚ έχει χωριστεί ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα: από την μία πλευρά οι ρεαλιστές (Realpolitik) που προωθούν τα σκληρά, αλλά αναγκαία όπως τα χαρακτηρίζουν μέτρα, και από την άλλη το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ που νιώθει έντονη δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία σπιλώνει την εικόνα της παράταξης.
 
Ο κ. Παπανδρέου βέβαια έχει αναλάβει το τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης. Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που πήρε, και τα ακόμη σκληρότερα που θα ανακοινωθούν αύριο, είναι αυτά που καμία κυβέρνηση, ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, τόλμησαν ποτέ να βάλει στο τραπέζι, υπό τον φόβο κοινωνικής έκρηξης. Είναι τα μέτρα εκείνα που θα επιφέρουν τεράστιο χτύπημα στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους (κοινωνικές οντότητες που έχει ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ) και θα στιγματίσουν ανεξίτηλα τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πιθανόν να χαραχτεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως ο πρωθυπουργός που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, που άφησε τη χώρα ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις και που πήρε μέτρα επαχθή για τον ελληνικό λαό. Μετά την πάροδο 4-5 δύσκολων ετών, το πιθανότερο είναι να έχει απαξιωθεί η σοσιαλιστική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως ένας σοσιαλιστής(ή έστω σοσιαλδημοκράτης, με πιο σύγρχονους όρους) πρωθυπουργός.

Έχει ωστόσο την ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που με την πολιτική του βούληση και την «απελευθέρωσή» του από ιδεολογίες και μικροκομματικά συμφέροντα έβγαλε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Για το καλό της Ελλάδας, πρέπει να ισχύσει η τελευταία περίπτωση. Ο χρόνος θα δείξει...