Skip to main content

Παπανδρέου: Ευρώπη και αραβικός κόσμος έχουν συμφέρον να συνεργαστούν

«Η ΕΕ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του που παραμένει μια ανοιχτή πληγή», δήλωσε για το Παλαιστινιακό ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος αν εκμεταλλευτούν σωστά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο χώρο βιώσιμης ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και δημιουργικότητας» τόνισε, μιλώντας στην 3η Ευρω-αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του επισήμανε την αξία της προώθησης ενός διαλόγου Ευρώπης και του αραβικού κόσμου για την ενίσχυση, αλλά και την εμβάθυνση των σχέσεων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου πρέπει να βρεθούν κοινές παραδόσεις στις δυο όχθες της Μεσογείου, στο Βορρά και στο Νότο, μέσα από τα μνημεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη και τις κοινές πολιτισμικές μας ρίζες σε όλη τη Μέση Ανατολή

Επισημαίνοντας ότι «πολλά γεγονότα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν αποστάσεις και αμοιβαία καχυποψία» τόνισε: «Όμως η αλληλεξάρτηση, η κοινή μοίρα λόγω παγκοσμιοποίησης, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δεν έχουν πατρίδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Ευρώπη και αραβικός κόσμος έχουμε συμφέρον να συνεργαστούμε για τα θέματα περιβάλλοντος. Καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρές θάλασσες. Για ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο. Για μια αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του ανθρώπου. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μετακίνησης πληθυσμών. Για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Ανέφερε ότι η Ευρώπη «ιστορικά πέρασε μεγάλους πολέμους, διαιρέσεις, αιματοχυσίες. Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες εμπνευσμένοι ηγέτες και όραμα για να οικοδομηθεί ένα κοινό ειρηνικό μέλλον αξιοποιώντας την οικονομική αλληλεξάρτηση» και επισήμανε ότι «η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος αν εκμεταλλευτούν σωστά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο χώρο βιώσιμης ανάπτυξης, ποιότητας ζωής , δημιουργικότητας».

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο της Συρίας λέγοντας τα ακόλουθα: «Από την αρχή του πολέμου σχεδόν ο μίσος πληθυσμός της χώρας είναι εκτοπισμένος σε άλλες περιοχές ή χώρες. Πάνω από πέντε εκατομμύρια προσφυγές με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη ή στην Ευρώπη.

Είναι μια τραγωδία που την έχουμε ζήσει από κοντά εδώ στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. Δεν κατανοούμε τη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών που δεν θέλουν να δεχτούν ούτε έναν συμβολικό αριθμό προσφυγών τη στιγμή που χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκιά φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες Σύρων (η Τουρκία περίπου 3,5 εκατομμύρια) με μεγάλο κόστος για την οικονομία, τις υποδομές, την κοινωνική πρόνοια.

Πριν δυο μέρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Διακήρυξαν την προσήλωση τους σε μια ειρηνική λύση του Συριακού μέσα από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΟΗΕ και ανέφεραν τη δημιουργία μιας επιτροπής για να υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά το Σύνταγμα της χώρας, Πολλά εμπόδια παραμένουν παρά ταύτα, καθώς δυστυχώς σε αυτόν τον πόλεμο οι πολίτες της Συρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν την τύχη τους μόνοι τους. Συγκρατώ ωστόσο τη δήλωση της Άγγελα Μέρκελ ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν λόγο στις διαβουλεύσεις για τη λύση, καθώς είναι αυτονόητο ότι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας τους».

Τέλος αναφέρθηκε και στην επίλυση του Παλαιστινιακού λέγοντας ότι «η ΕΕ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του που παραμένει μια ανοιχτή πληγή».