Skip to main content

Παπανδρέου για άρθρο Σημίτη: Επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική αλήθεια

Ήμασταν σε μια συγκυρία για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου

Στα εθνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, ασκώντας έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και υπεραμυνόμενος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τα δύο «μεγάλα κόμματα» για εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει το σημερινό άρθρο του κ. Σημίτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Ο κ. Σημίτης επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική αλήθεια. «Ήμασταν σε μια συγκυρία -ίσως την πιο προσοδοφόρα- για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» τόνισε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη Σύνορο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004.

«Είναι αυτή η απόφαση που άνοιξε το δρόμο και για την ένταξη της Κύπρου. Κάτι που μέχρι τότε οι εταίροι αρνούντο αν δεν είχε πρώτα λυθεί το Κυπριακό» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θεωρήσαμε ότι λίγες εβδομάδες προ των εκλογών (2004) θα ήταν πατριωτικά λάθος να προχωρήσουμε, γιατί θα γινόταν αντικείμενο εκλογικής αντιπαράθεσης και θα έσβηνε η ευκαιρία».

«Μετά τις εκλογές συναντήθηκα με τον τότε πρωθυπουργό, τον κ Καραμανλή. Τον διαβεβαίωσα ότι θα τον στηρίξω ως αντιπολίτευση αν συνεχίσει και καταφέρει να κλείσει το θέμα»

Και κατέληξε: «Η απάντηση στην πράξη ήταν, η αδιαφορία. Δυστυχώς, επικράτησε ή αδιαφορία, η φοβικότητα και η προσμέτρηση φωνών, που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, η διπλωματία μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όταν εσύ έχεις το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο, ούτε και μπορούν να κατανοήσουν ότι, η απώλεια χρόνου λειτουργεί σε βάρος του δικαίου».