Skip to main content

Παπανδρέου: «Λέμε όχι στον πανικό»

Κρίσιμη εθνική απειλή χαρακτήρισε την οικονομική και δημοσιονομική κρίση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονικ
Κρίσιμη εθνική απειλή χαρακτήρισε την οικονομική και δημοσιονομική κρίση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της μάχης που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τα μέσα ενημέρωσης «να πούμε όχι στον πανικό». Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, το οποίο χαρακτήρισε έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε θετικά τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας, την οποία -όπως τόνισε- «αναλάβαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση με μεγάλο μέγεθος χρέους και ελλειμμάτων τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, στη ρίζα των προβλημάτων δεν βρίσκονταν μόνο η οικονομία, αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.

«Παραλάβαμε», πρόσθεσε «μια εξουθενωμένη δημόσια διοίκηση με το ηθικό στο ναδίρ, χωρίς κέφι και η οποία προστάτευε ιδιοτελή συμφέροντα αφήνοντας απροστάτευτα τα δικαιώματα του πολίτη».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση.

Τόνισε ότι οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνέμα του ελληνικού λαού.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και οι προτάσεις για το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος θα δώσει στα μέσα της εβδομάδας συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί υψηλού κύρους γνωμοδοτική επιτροπή για το εκσυγχρονισμό της λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων με στόχο πάντα την αρχή «πρώτα ο πολίτης».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα ξεκινάει η χρονιά με μία ριζοσπαστική αλλαγή και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημοκρατική λειτουργία που αποτελεί εθνικό στόχο και κορυφαία προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.