Skip to main content

Παπανδρέου: Ο Ομπάμα μας στήριξε

Τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη στήριξη που είχε η χώρα μας από τον πρόεδρο Ομπάμα, τόνισε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox Business Network».

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο Νικόλ Πεταλλίδη, μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε καταρχήν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι «κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%», στη μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και στα μέτρα που έλαβε στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Μνημονίου.

«Υπήρξαμε ο αδύναμος κρίκος, αλλά η κρίση υπήρξε διεθνής, διότι, όπως είδατε το 2008, οι αγορές έγιναν πολύ δύσπιστες, επιρρεπείς και ανήσυχες. Ασφαλώς, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγορές ήταν το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, ασχολούμαστε με όσα πρέπει να μας απασχολήσουν, ενώ ταυτόχρονα η κρίση ήταν γενικότερη. Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το  πακέτο δημιουργήθηκε για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται πιθανότητα χρεοκοπίας.

«Αυτή είναι η αμετάκλητη απόφασή μας και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας και προχωρούμε».