Skip to main content

Παπανδρέου: Οι πολίτες στηρίζουν τα μέτρα

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν την στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το Όσλο.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν την στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της πρωινής συζήτησης στην Διάσκεψη του Όσλο με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

«Πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινωνική συμφωνία που συνήφθη στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και να μην υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών και πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κάποιες φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων.

Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι το κοινωνικό κράτος, συνέχισε και ανέφερε ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα και τα χρέη είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Αναφέρθηκε επίσης στην «απόλυτη διαφάνεια» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον «Καλλικράτη», ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της στροφής του παραγωγικού μοντέλου στην «πράσινη» οικονομία θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι «ιδανικός τόπος» για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.

Υπογράμμισε, δε, την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης των πολιτών στη νέα οικονομία» και επανέλαβε την πρότασή του για τη χρηματοδότηση της «πράσινης» ανάπτυξης μέσω «οικονομικών εργαλείων», όπως τα «πράσινα» ομόλογα, τον φόρο Τόμπιν και τον φόρο άνθρακα.

Φέρνοντας παραδείγματα δυνατοτήτων που δημιουργούνται με τη στροφή προς την «πράσινη» οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων δίνει δουλειές, ενώ αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά είπε ότι αυτά καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή «καθώς φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης».

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα και τεράστιες περιοχές, όπως η Σαχάρα, αν αξιοποιηθούν μέσω της «πράσινης» οικονομίας θα μπορούσαν πχ να τροφοδοτήσουν ενεργειακά την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στη νέα γενιά στην Ελλάδα, αλλά και την σημειούμενη τάση εγκατάλειψης της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει υψηλά εξειδικευμένη [επαγγελματικά και επιστημονικά] νεολαία, υπάρχουν και αυτοί που φεύγουν» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να χτυπηθεί η απαισιοδοξία και να πούμε στους νέους «πάρτε τη χώρα στα χέρια σας και αλλάξτε τη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι απαιτούνται νέοι τρόποι διακυβέρνησης, καθώς και αλλαγή μιας σειράς προτύπων ζωής, όπως του καταναλωτικού και πρόσθεσε ότι «οι νέοι τα καταλαβαίνουν αυτά και είναι έτοιμοι».

«Πρέπει να μάθουμε τους νέους να χρησιμοποιούν την γνώση ως εργαλείο για προσθέτουν αξία σε ότι κάνουν και να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός».