Skip to main content

Παπανδρέου: Συμμετοχή όλων για την αναδιάρθρωση της χώρας

Θα πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο απ΄ τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Θα πρέπει να οργανωθούμε ακόμη περισσότερο απ΄ τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πολύ πιο συστηματικό τρόπο και όχι στενά στο πλαίσιο της προεκλογικής ατμόσφαιρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη χθεσινή εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

«Εκ των πραγμάτων», τόνισε, «η οργάνωση θα υπάρχει, αλλά με τη συμμετοχή όλων, της κυβέρνησης, των στελεχών μας, των κοινωνικών εταίρων, να δώσουμε ώθηση στη χώρα».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «αυτή μας η δράση πρέπει να αποτελέσει την έκφραση της βούλησης να αλλάξουμε σε όλους τους τομείς τη χώρα και να αποτυπωθεί αυτό, στο μέτρο του δυνατού, και πολιτικά και εκλογικά. Πολιτικά, λέω, καταρχάς, διότι εκλογικά πιστεύω ότι θα είναι απόρροια του πολιτικού, στο μέτρο που εμείς μπορούμε να ηγεμονεύσουμε μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες αδυναμίες, λάθη ή παραστρατήματα, είναι το Κίνημα των ανατροπών και των αναγκαίων εθνικών αποφάσεων, με «κατεύθυνση και δέσμευση πάντα μιας δίκαιης κοινωνίας» και ενός άλλου πρότυπου ανάπτυξης, της «πράσινης ανάπτυξης» που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

«Ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε εκείνοι που τυχαίνει να παλεύουμε απέναντι σε εξαρτήσεις πολλών ειδών. Άλλου είδους η εξάρτηση του ΄74 μέχρι το ΄81, άλλου είδους εξάρτηση ή εν πάση περιπτώσει επιτήρηση που έχουμε σήμερα και την οποία ακριβώς θέλουμε να αντιστρέψουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε σε μια απο τις δυσκολότερες φάσεις της χώρας και του ΠΑΣΟΚ, οι ευθύνες για την πορεία της χώρας είναι μεγάλες και πρόσθεσε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να δημιουργηθεί μια γέφυρα για ένα καλύτερο αύριο»

Παράλληλα χαρακτήρισε μεγάλη αλλαγή τον «Καλλικράτη» που θα δώσει άλλη αναπτυξιακή ταυτότητα στις περιφέρειες και τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατήσει στις μεγάλες αλλαγές.

Προχωρώντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το «ελληνικό ζήτημα» αποκάλυψε πολλά πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν και να συνειδητοποιηθούν και απο τους Έλληνες και διεθνώς.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο «ύστατος εγγυητής» για να σταματήσει η κρίση του 2008 στην Wall Street ήταν το κράτος, ενώ έκανε λόγο για το «παράδοξο: Αφού σώσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα - βέβαια η Ελλάδα εκεί δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο- έρχεται τώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αμφισβητεί το ίδιο το κράτος».

«Αν δεν είχαν παρέμβει ουσιαστικά τα κράτη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και την Κίνα, ακόμη και η Ευρώπη, η οποία δεν πρωτοστάτησε, αλλά υπήρξε και εδώ παρέμβαση, να ρίξουν χρήμα στην αγορά, τώρα θα ήμασταν σε πολύ βαριά ύφεση, δεν θα μιλάγαμε καν για τα προβλήματα που έχουμε, θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση, ακόμα χειρότερη», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας οτι ο «ύστατος εγγυητής δεν μπορεί παρά να είναι μια παγκόσμια ρύθμιση, οπωσδήποτε ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια ρύθμιση γύρω απ΄ τις αγορές, με αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Όμως, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν μπορούν να τα βρουν στο G-20, όπως και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις ή οργανισμούς, ή ακόμη και εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να πάμε σε μια ρύθμιση των αγορών», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι από την κρίση επλήγησαν κατά κύριο λόγο οι «αναπτυγμένες δημοκρατίες, όπου υπήρχε ένα κοινωνικό κράτος», ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα είπε ότι «η ανταγωνιστικότητά μας δεν μπορεί να οικοδομείται σε βάρος του επιπέδου της ζωής».

«Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που χτυπιούνται χώρες όπως εμείς, χώρες δημοκρατικές. Εμείς, όταν παίρνουμε αποφάσεις, δεν παίρνουμε αποφάσεις με αυταρχικό τρόπο. Μπορεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τώρα, να παίρνουμε κάποια επώδυνα μέτρα, αλλά δεν παίρνουμε μέτρα με αυταρχικό τρόπο. Θα πρέπει να διαβουλευτούμε, όπως και η Ευρώπη έπρεπε να διαβουλευτεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος και στις επικρίσεις για αργές αντιδράσεις της Ευρώπης, είπε οτι «η Ευρώπη αργεί σε σχέση με τις κινήσεις της Wall Street. Βεβαίως, η Wall Street από τη μία ώρα στην άλλη μπορεί να ρίξει το χρηματιστήριο 1.000 μονάδες, ναι, αλλά οι δημοκρατίες δεν είναι αγορές ή εταιρείες και δεν μπορούν οι δημοκρατικοί θεσμοί ακόμα και στην παγκόσμια αγορά να λειτουργούν ως αγορές».

Ο κ. Παπανδρέου σε άλλο σημείο της εισήγησής του είπε ότι «τα μεγάλα συμφέροντα, τα διεθνή, είναι πολύ ισχυρότερα, και από κράτη. Και ιδιαίτερα αν είναι μικρά κράτη και δεν έχουν ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, αιχμαλωτίζονται, εξαγοράζονται, υπάρχει διαφθορά κλπ. Η SIEMENS είναι μία απ΄ αυτές τις άπειρες ανά τον κόσμο περιπτώσεις».

Οι χώρες, οι δημοκρατικές και αναπτυγμένες, που έχουν αντέξει σ΄ αυτές τις κρίσεις, είναι οι χώρες που έχουν μια ισχυρή δημοκρατική παράδοση, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρά κράτη δικαίου και κοινωνικά κράτη, είναι οι χώρες του Βορρά στην Ευρώπη, ο Καναδάς και η Αυστραλία", ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι "σε σχέση με την Αμερική ο Καναδάς έχει ένα κοινωνικό κράτος ισχυρό. Σε σχέση με την Αμερική έχει μια συνεκτική δημοκρατική δομή. Οι μετανάστες εκεί είναι ενσωματωμένοι. Στην Αμερική παρ΄ ότι ενσωματώνονται υπάρχουν βαθιές ανισότητες».

Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στο θέμα της ταχύτητας λήψης αποφάσεων από διάφορες χώρες, λέγοντας ότι «ακόμα και δημοκρατικές χώρες που έχουν φτηνή εργασία, αλλά δεν έχουν κοινωνικό κράτος παίρνουν με μεγαλύτερη ευκολία αποφάσεις, ακόμα και αποφάσεις για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και για τις χρήσεις γης, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελεί αναπτυξιακό πλεονέκτημα κατ΄ αρχάς, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται».

«Βεβαίως, υπάρχουν κι οι αραβικές χώρες, που είναι μια άλλη περίπτωση, με τα δικά τους πλεονάσματα σε ενέργεια, τα οποία όμως κι αυτοί καταλαβαίνουν ότι κάποια στιγμή τελειώνουν. Γι΄ αυτό ενδιαφέρονται για συνεργασία και έχουμε καλή συνεργασία, βεβαίως. Και στο επίπεδο του ενδιαφέροντος για επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Το δίλημμα και στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι αυτό που υποστηρίζει η νεοσυντήρηση, κάπως σοκαρισμένη απ΄ όλη αυτή την κατάσταση. Δημοσιονομική αυστηρότητα, που σημαίνει λιτότητα και από την άλλη ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα κάτω από ένα άλλο πρίσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς διεθνώς και προσθέτοντας, χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν χρήματα, το θέμα είναι που πάνε τα χρήματα».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, πέρα από την «πράσινη ανάπτυξη», ο πρωθυπουργός είπε οτι οι πόροι πρέπει να είναι οι ίδιοι πόροι της ΕΕ, διευκρινίζοντας οτι δεν «αναφέρομαι στη συμμετοχή του κάθε κράτους, ανάλογα με το ΑΕΠ στον κεντρικό κορβανά, αλλά ίδιοι πόροι που μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές, φόρους, μέρος του ΦΠΑ, «πράσινα» ομόλογα, φόροι επί των καυσίμων (carbon tax), ο φόρος Τόμπιν και το λεγόμενο transaction, από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που είναι τεράστια ποσά και έχουν μικρές απώλειες για τους επενδυτές, αλλά είναι ένας φόρος θα έλεγα δίκαιος, διότι εντάσσει χρήματα που φοροδιαφεύγουν ουσιαστικά ή φοροαποφεύγουν».