Skip to main content

Παπανδρέου: Το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντληθεί

Την άποψή του ότι το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντληθεί και είναι επιβεβλημένη η αντικατάσταση, για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
Την άποψή του ότι το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντληθεί και θεωρείται επιβεβλημένη η αντικατάστασή του από ένα νέο για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και να αντικατασταθούν οι ξεπερασμένες ρυπογόνες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις χώρες αυτές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας στις αναδυόμενες οικονομίες, σημειώνοντας ότι η αδυναμία υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, δεν έδωσε λύση στα μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας.«Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δυστυχώς δεν είχε θετικό απόηχο από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κοπεγχάγη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο νότος της Ευρώπης είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών. Τόνισε, δε, ότι εκτός από την κερδοσκοπία υπάρχει και η καλοπροαίρετη, αλλά με φόβο, αντιμετώπιση αυτών των οικονομιών από τις αγορές, καθώς το οικονομικό τους μοντέλο είναι παρωχημένο.

 Ελλάδα-Τουρκία συμμαχία

Στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού, καθώς και στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη σημερινή του επίσκεψη στο Λίβανο θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τους άξονες αυτής της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη, για την ανάδειξη μιας νέας στρατηγικής για τη Μεσόγειο, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις, για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως είπε, η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές μια ευκαιρία, ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία.

Ανέφερε, ακόμα, ότι για αυτό το θέμα με τον κ. Ερντογάν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε, όπως είπε, να φέρουμε κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς και στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας.

Επίσης σημείωσε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.

Σημειώνεται ότι με μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ από τη μεριά του ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο μάτι.

Aλλαγές υπέρ του πολίτη

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου και τόνισε ότι η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος με αξιοποίηση του πλούτου και την επένδυση σε νέες πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα.

Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν υπέρ του πολίτη, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η πράσινη ανάπτυξη και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα του αύριο να είναι μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση σε έξι μήνες πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, αλλά και σε αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Τέλος, ερωτηθείς για τα οικονομικά μέτρα είπε ότι είναι επώδυνα, ωστόσο τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται.