Skip to main content

Παπανικολάου: Διαψεύδονται περικοπές προσωπικού στην παθολογική κλινική

Σοβαρές αντιδράσεις προκλήθηκαν από δημοσιεύματα για περικοπές σε ένα νοσοκομείο αναφοράς της Covid-19 στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την αντίδραση της διοίκησης του νοσοκομείου Παπανικολάου προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρονταν σε περικοπές του προσωπικού στην παθολογική κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, την περασμένη Παρασκευή που έφερε τον τίτλο «Αποψιλώνουν από γιατρούς την Παθολογική Κλινική του Παπανικολάου», αλλά και για δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Ηχούν...καμπανάκια στο νοσοκομείο Παπανικολάου»

Σχετική αναφορά έγινε και στην στην τηλεοπτική εκπομπή «Δημότης on live» της TV 100.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» αναφέρεται ότι στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» λειτουργεί Παθολογικό Τμήμα.

«Το εν λόγω τμήμα συμμετέχει στη Γενική Εφημερία του Νοσοκομείου για την κάλυψη παθολογικών περιστατικών, κατά την ανά 4ημερο συνεφημέρευσή του  με το Γ.Ν. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εφημεριών της Θεσσαλονίκης. Επίσης οι ιατροί του συγκεκριμένου τμήματος συνεπικουρούν στην κάλυψη των εφημεριών των διατιθέμενων κλινών covid-19 του Νοσοκομείου, όταν αυτό απαιτείται για την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων, καθόσον πρόκειται για Νοσοκομείο Αναφοράς για περιστατικά covid-19», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ειδικών ιατρών στο Παθολογικό Τμήμα ανέρχονται σε 19, ενώ έχει συσταθεί και μια προσωποπαγής. Σήμερα από το σύνολο των 20 θέσεων (19 οργανικές + 1 προσωποπαγής) είναι καλυμμένες οι 13, ως εξής:

-       7 Διευθυντές (εκ των οποίων ο ένας έχει οριστεί Προσωρινός Προϊστάμενος Τμήματος, με απόφαση Δ.Σ.)

-       5 Επιμελητές Α

-       1 Επιμελητής Β

Ακόμα το νοσοκομείο αναφέρει ότι επί διμηνο, κατά την προηγούμενη άνοιξη (πρώτη φάση πανδημίας) καθώς και για το χρονικό διάστημα του Σεπτεμβρίου (περίοδος αυξημένης κίνησης περιστατικών covid) μετακινήθηκε, προς ενίσχυση λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, ειδικός ιατρός από το ΨΝΘ.

Από το Νοσοκομείο έχουν προταθεί προς κάλυψη 4 θέσεις Επιμελητών Β΄ Παθολογίας, των οποίων η προκήρυξη εκκρεμεί.

Επιπλέον σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν 2 επικουρικοί ιατροί ειδικότητας Παθολογίας, οι οποίοι προσλήφθηκαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πανδημίας και  έχει εγκριθεί η πρόσληψη άλλων δύο επικουρικών ιατρών Παθολογίας, η οποία προς το παρόν εκκρεμεί.

Για την επιπλέον ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού ζητήθηκε από το Νοσοκομείο και επίκειται η πρόσληψη ιατρού με σύμβαση έργου και έκδοση παραστατικού παροχής υπηρεσίας.

«Σε ότι αφορά τους ειδικευομένους ιατρούς, προβλέπονται 24 οργανικές θέσεις ειδικευομένων, εκ των οποίων σήμερα είναι καλυμμένες οι 20. Για τις υπόλοιπες 4 θέσεις έχει γίνει πρόταση τοποθέτησης από τη Διεύθυνση Υγείας προς το Υπουργείου Υγείας, της κάλυψής τους αναμενομένης περίπου εντός διμήνου. Στις 3 από τις προαναφερόμενες θέσεις υπηρετούν παρατασιακοί ειδικευόμενοι των οποίων η παράταση ξεκίνησε εντός του Σεπτεμβρίου 2020», σημειώνεται από πλευράς του νοσοκομείου.

Ακόμα τονίζεται ότι ο αναφερόμενος, στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ιατρός Διευθυντής κατέλαβε, προσφάτως, θέση στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», με μετάθεσή του από το Γ.Ν. Πτολεμαϊδας.  Λόγω όμως άμεσων και επιτακτικών αναγκών, μετακινήθηκε για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με απόφαση του Διοικητή της 3ης Υ.Πε. (Μακεδονίας) προς το Νοσοκομείο προέλευσής του (Γ.Ν. Πτολεμαϊδας), το οποίο είναι επίσης Νοσοκομείο Αναφοράς για περιστατικά covid-19 αρμοδιότητας της ίδιας Υ.Πε., εντός του πλαισίου του γενικότερου συντονισμού και σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας.  Η επιβεβλημένη αυτή μετακίνηση δε συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση στο έργο του Παθολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».