Skip to main content

Παπανικολάου: Στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης το κτήριο Κυτταρικών/Γονιδιακών Θεραπειών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ένταξη του κτηρίου Κυτταρικών/Γονιδιακών Θεραπειών στο πρόγραμμα Ανάκαμψης - Τι θα περιλαμβάνει

Την ένταξη του Κτηρίου Κυτταρικών/Γονιδιακών Θεραπειών του νοσοκομείου Παπανικολάου στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο facebook ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, στο κτήριο θα αναπτυχθούν εξειδικευμένα εργαστήρια του Αιματολογικού Τμήματος, η δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων και 11 μονόκλινα δωμάτια για Κυτταρικές/Γονιδιακές Θεραπείες και Μεταμοσχεύσεις Αιμοποιητικών Κυττάρων. Υπολογίζεται να διενεργούνται περισσότερες από 150 τέτοιες θεραπείες ανά έτος. «Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί το πανελλήνιο πρόβλημα έλλειψης επαρκών κατάλληλων χώρων γι αυτές τις προωθημένες θεραπείες με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις», σημειώνει.

«Η ανέγερση του κτηρίου είναι έργο εθνικής εμβέλειας. Χιλιάδες είναι οι ασθενείς που θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του Κέντρου. Τώρα ασθενείς με κακοήθεις αιματολογικές παθήσεις και μεσογειακή αναιμία, σύντομα με πολλές άλλες παθήσεις, συμπαγείς όγκους, κ.α.», αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Αναγνωστόπουλου:

«ΗΛΘΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΜΕΘ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Η χρηματοδότρια της μελέτης μας με τα κορωνοειδικά Τ-λεμφοκύτταρα "Επιτροπή 2021" και η πρόεδρός της κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ζήτησαν από μένα και τις δύο κύριες ερευνήτριες, Ευαγγελία Γιαννάκη και Αναστασία Παπαδοπούλου, να είμαστε εντός της ΜΕΘ για να μας συναντήσουν με τον Πρωθυπουργό.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης μας πλησίασε, μας είπε ότι ενέταξαν στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης το Κτήριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών, πεισμένος για την ορθότητα της πρότασής μας και ικανοποιημένος από τα επιτεύγματα του Τμήματός μας.

Αργότερα ο κ. Κοντοζαμάνης το ανακοίνωσε επισήμως. Ο ίδιος είχε πιστέψει στην αξία του έργου. Οφείλω να πω, ότι και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, ήταν πολύ θετικός στην ανέγερση ενός τέτοιου κτηρίου στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, όμως αυτό δεν προχώρησε σε πράξη.

Στο κτήριο θα αναπτυχθούν εξειδικευμένα εργαστήρια του Αιματολογικού Τμήματος, η δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων και 11 μονόκλινα δωμάτια για Κυτταρικές/Γονιδιακές Θεραπείες και Μεταμοσχεύσεις Αιμοποιητικών Κυττάρων. Υπολογίζεται να διενεργούνται περισσότερες από 150 τέτοιες θεραπείες ανά έτος. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί το πανελλήνιο πρόβλημα έλλειψης επαρκών κατάλληλων χώρων γι αυτές τις προωθημένες θεραπείες με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Η ανέγερση του κτηρίου είναι έργο εθνικής εμβέλειας. Χιλιάδες είναι οι ασθενείς που θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του Κέντρου. Τώρα ασθενείς με κακοήθεις αιματολογικές παθήσεις και μεσογειακή αναιμία, σύντομα με πολλές άλλες παθήσεις, συμπαγείς όγκους, κ.α.

Προσπαθώ για την ανέγερση του Κτηρίου 14 έτη. Αξιώθηκα τώρα που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου στο ΕΣΥ, να δω τον στόχο αυτόν να βαίνει στην πραγματοποίησή του. Στην πορεία αυτή βρήκα πολλούς συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες, εντός και εκτός ΕΣΥ. Αντιμετώπισα και εμπόδια, κάποια ανέλπιστα. Μαζί μου, πάντα ήταν οι ασθενείς και οι σύλλογοί τους και σταθερά οι συνάδελφοί μου στο Τμήμα με το αξιοζήλευτο έργο τους .

Ευγνώμων!

ΥΓ. κυρία Γεωργία Ξανθοπούλου δεν ξεχνώ!».