Skip to main content

Πάπας Φραγκίσκος: Ανοίξτε καρδιές και τα σπίτια σας στους μετανάστες

Ο πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στη Βουλγαρία και αναμένεται να επισκεφτεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα περίχωρα της Σόφιας.

O πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Βούλγαρους να ανοίξουν τις καρδιές και τα σπίτια τους στους μετανάστες, αφού, όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αναχωρεί για το εξωτερικό και επομένως κατανοούν τις αιτίες που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή, μεταδίδει το ΑΡ.

Στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνονται τρία εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες και έχει σφραγίσει τα δικά της σύνορα με την Τουρκία τοποθετώντας συρματοπλέγματα.

Ο πάπας πρόκειται να επισκεφτεί σήμερα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα περίχωρα της Σόφιας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει τη Βουλγαρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει τις παραλείψεις της κυβέρνησης στη μεταχείριση των αιτούντων ασύλου, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η αυστηρή πολιτική της Σόφιας έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά, αφού το 2015 υπέβαλαν αίτηση για άσυλο 20.000 άνθρωποι, ενώ το 2018 μόλις 2.500. Από οικονομική άποψη, ωστόσο, το φτωχότερο μέλος της ΕΕ θα χρειαστεί περισσοτέρους μετανάστες για να σταθεροποιήσει το μέλλον του. Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ένωση. Κατά την ομιλία του χθες, ο πάπας κάλεσε την κυβέρνηση να αναστρέψει τον «δημογραφικό χειμώνα», λέγοντας ότι το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού έχει σκεπάσει την Ευρώπη σαν «παγερό παραπέτασμα», συνέπεια της έλλειψης εμπιστοσύνης για το μέλλον.

φωτογραφία αρχείου