Skip to main content

Φάνης Παπάς: Συμφωνία των Πρεσπών - Όταν ο βουλευτής γράφει Ιστορία

Άρθρο στη Voria.gr του περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, πολιτευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Παπά

*του Φάνη Παπά

Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο, όσο κι αν ορισμένοι τη φαντασιώνονται με αυτό τον τρόπο. Όσο πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της εισαγωγής της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, η κυβέρνηση μοιάζει με κακοστημένο θίασο, που δίνει τις τελευταίες παραστάσεις του μόνο και μόνο για να κάνει τις τελικές εισπράξεις...

Μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που όμοιά της η χώρα δεν γνώρισε, αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το ιστορικό λάθος της, επιμένει σ' αυτό και είναι έτοιμη να διαλύσει ό,τι απέμεινε όρθιο.

Αντιλαμβάνομαι τη λογική του εξωτερικού παράγοντα, που πιέζει ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα δεκαετιών. Δεν το γνωρίζει σε βάθος, δεν τον ακουμπά. Όμως δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να αντιληφθώ την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει πάση θυσία τη συγκεκριμένη συμφωνία, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη σ' αυτή.

Αν το αρνούνται υπάρχει η διέξοδος του δημοψηφίσματος για να διαπιστώσουν σε τι ποσοστό οι Έλληνες αρνούνται τη συγκεκριμένη συμφωνία. Όμως, ενώ οι δήθεν αριστεροί έχουν για... ευαγγέλιό τους τα δημοψηφίσματα, σε αυτή την περίπτωση τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί εκ των προτέρων γνωρίζουν το αποτέλεσμα.

Τις επόμενες μέρες η συμφωνία των Πρεσπών περνά από τη Βουλή των Σκοπίων. Είναι προφανές ότι οι γείτονες θα την επικυρώσουν, διότι αποτελεί γι' αυτούς μια πρώτης τάξης ευκαιρία να λύσουν με επωφελή τρόπο ένα ζήτημα που αφορά στην υπόστασή τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει η εισαγωγή της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Και θα έρθει, σε λίγες μέρες η ώρα της κρίσης για καθέναν Έλληνα βουλευτή ξεχωριστά. Στα εθνικά θέματα μπορεί να υπερισχύσει η κομματική πειθαρχία; Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτή που υπερισχύει των εθνικών δικαίων. Είναι η ιδιοτέλεια της καρέκλας, η γυαλάδα της εξουσίας, που έχει τυφλώσει τους κυβερνώντες.

Όμως στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχουμε να κάνουμε με νούμερα και αριθμούς, έχουμε να κάνουμε με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός λαού. Γι' αυτό και μια θέση στη Βουλή δεν μπορεί να συγκριθεί με την εθνική συνείδηση, δεν μπορεί να μπει στη βάσανο του ζυγίσματος με προσωπικά, κομματικά ή ομαδικά συμφέροντα.

Είναι ευθύνη όλων μας να εμποδίσουμε την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με κάθε νόμιμο τρόπο, με κάθε δημοκρατικό μέσο. Απαιτώντας από κάθε Έλληνα βουλευτή ατομικά πια να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και στο λαό και να καταψηφίσει αυτή την κατάπτυστη συμφωνία όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.

Αν έχει να προσφέρει κάτι αυτή η κυβέρνηση, είναι να παραιτηθεί άμεσα, καθώς δεν έχει έτσι κι αλλιώς πια λαϊκή νομιμοποίηση και να πάει σε εκλογές, αφήνοντας στην επόμενη Βουλή την ιστορική απόφαση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να αποφασίσουν κατά πόσο δέχονται ή όχι να παραδώσουν την ίδια την ταυτότητά τους σε κάποιους που αυθαιρέτως αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», καπηλευόμενοι με υβριστικό τρόπο την ελληνική Ιστορία και διαιωνίζοντας τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις έναντι της χώρας μας.

Κι αν οι κυβερνώντες κάνουν ότι δε βλέπουν οι βουλευτές οφείλουν να τους δείξουν το δρόμο. Ο βουλευτής έχει και ατομική ευθύνη απέναντι σε όσους εκπροσωπεί. Καλώ όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στη χώρα και στη συνείδησή τους και να δείξουν ότι η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική και ο ρόλος τους έχει σημασία. Τους καλώ να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Γράφουν Ιστορία.

* Ο Φάνης Παπάς είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, πολιτευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.