Skip to main content

Παπαθανασίου: «Χωρίς σχέδιο εξόδου από την κρίση η νέα κυβέρνηση»

Κορυφώνεται στη Βουλή η αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό του 2010, με τον πρώην υπουργό Οικονομίας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για αδράνεια. «Η χώρα βρίσκεται στην επιτήρηση εξαιτίας της ΝΔ» απάντησε ο κ. Σα
Με αυτοκριτική άρχισε την ομιλία του στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ από τα πρώτα της βήματα δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις. Κάναμε λάθη και τιμωρηθήκαμε, είχαμε, όμως, το θάρρος, να πούμε πριν τις εκλογές, ότι απαιτούνται επώδυνα μέτρα. Κι ο τελευταίος έλληνας πολίτης βλέπει ότι δικαιωνόμαστε».

Ο Γιάννης Παπαθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβεβαιώνει πως δύο μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση: «Επέλεξε, για προφανείς λόγους, να φουσκώσει το έλλειμμα στο 12%, χωρίς να αντιδράσει, όπως περίμενε η αγορά. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός παρέμεινε επί τρεις μήνες ακέφαλος με αποτέλεσμα στους δύο αυτούς μήνες τα έσοδα να μειωθούν κατά 30%».

Σημείωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας προέκυψε, γιατί δεν κατατέθηκαν εγκαίρως τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνονταν αντιφατικές θέσεις. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε κάποτε ένα mea culpa. Ας πει και το δικό του ο σημερινός πρωθυπουργός για όσα υποσχέθηκε προεκλογικά», είπε. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι αποκρατικοποιήσεις, να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα, να αξιοποιηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να προχωρήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση: «Όχι, όμως, με ατυχείς δηλώσεις για την εθνική κυριαρχία ή φήμες που οδηγούν κεφάλαια σε έξοδο από τη χώρα, ή τριβές και αντιπαλότητες του υπουργείου Οικονομίας με την Τράπεζα Ελλάδος», είπε.

Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έθεσε προς τον πρώην υπουργό το ερώτημα: «Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές μιλούσατε για έλλειμμα 6%. Προχθές ο εισηγητής σας κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι 8,5%. Ποιος λέει την αλήθεια»;

«Το ότι η χώρα βρίσκεται στην επιτήρηση δεν οφείλεται στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πολιτική της ΝΔ. Είχατε προειδοποιηθεί από ΕΕ, ήδη, από τον Απρίλιο, που σας καλούσε να πάρετε μέτρα, αλλά τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν μηδαμινά», τόνισε.