Skip to main content

Παπαθανάσης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση λόγω πανδημίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έχουν διατεθεί 43,3 δισ. ευρώ.

Τις όποιες ελπίδες των επιχειρηματιών της εστίασης για νέα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας προσγείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι».

Εστίασε, ωστόσο, στον νέο αναπτυξιακό νόμο που όπως είπε «θα δώσει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε πως για στήριξη της ελληνικής οικονομίας έχουν διατεθεί 43,3 δισ. ευρώ και πως ακόμα και σήμερα τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

«Ένα μικρό ποσοστό επιστρέφεται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνοντας έτσι την άνεση σε όλους του επαγγελματίες να επιστρέψουν όπως θέλουν και με δόσεις το ποσό που έλαβαν και τους στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε σχετικά.

Aναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστήριξε ότι δίνει στήριξη στις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Όπως τόνισε, η οικονομική στήριξη σε επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας μπορεί να φτάσει και στο 70% της συνολικής δαπάνης.

«Ο αναπτυξιακός νόμος, σε συνδυασμό και με το νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλουπόλεως θα δώσει μεγάλη δύναμη σε επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές» είπε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε ότι συνολικά 7 δις ευρώ θα διατεθούν σε αυτές τις περιοχές για να δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για οικονομική στήριξη

«Πρέπει να υπάρχει ένα επενδυτικό σχέδιο και πρέπει να προβλέπεται ο αριθμός των εργαζομένων. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ξεκινούν από 100.000 ευρώ, δίχως να υπάρχει περιορισμός προς το ανώτερο όριο.

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα και τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι πολίτες, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πώς «η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό το κάνουμε. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα περάσει στην επόμενη μέρα».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις περιοχές αυτές και πολύ γρήγορα, όπως είπε, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο από τον λιγνίτη.

«Είναι μια παραγωγική περίοδος. Θα την τρέξουμε πολύ γρήγορα. Έως το 2023 κλείνουν όλες σχεδόν οι λιγνιτικές μονάδες, παρά μόνο μία που θα λειτουργήσει έως το 2028. Κάνουμε μια προσπάθεια για να έχουμε φθηνή ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές».

Πώς θα στηριχθεί ο κόσμος σε περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη στη Μεγαλόπολη.

«Από την μονοκαλλιέργεια της λιγνιτικής παραγωγής πάμε σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Τρέχουν αυτή την στιγμή προγράμματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και θα δοθούν πολλά κίνητρα για να δημιουργηθούν πολύ γρήγορα θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε τις θέσεις που θα χάσουμε από τη λιγνιτική παραγωγή, αλλά θέλουμε πολύ περισσότερες. Θέλουμε να μείνει ο πληθυσμός σε αυτές τις περιοχές και να επιστρέψει και κόσμος που είχε φύγει», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην επένδυση της Amazon στη χώρα μας, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς για την πατρίδα μας: «Η Amazon θα κάνει στην Ελλάδα ένα από τα 11 τοπικά κέντρα που θα δημιουργήσει στην Ευρώπη. Κορυφαίες επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα γιατί είναι ένα καλό περιβάλλον για να επενδύσουν, με μια κυβέρνηση που στηρίζει τις επιχειρήσεις».