Skip to main content

Παπαζάχος για σεισμό: Να μείνουν οι κάτοικοι έξω- Πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Ο σεισμολόγος ανέφερε πως χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί μπορεί να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

Να μείνουν έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι, ιδίως όσοι μένουν σε παλαιότερα κτίσματα, προέτρεψε ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στον σεισμό που καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Τύρναβο, τονίζοντας πως αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα.

«Χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί ένας κύριος σεισμός μπορεί να έχει έναν ισχυρό μετασεισμό» είπε και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι «θα πρέπει να βγουν έξω από τα σπίτια, δεν πρέπει κανένας κάτοικος να μείνει σε σπίτι που έχει προβλήματα από τον κύριο σεισμό, γιατί μπορεί να καταρρεύσει σε έναν μετασεισμό».

Τόνισε ακόμη πως το εν λόγω ρήγμα είχε μελετηθεί από τους ειδικούς και δεν ήταν έκπληξη, ενώ ερωτηθείς για τα σχολεία υπογράμμισε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν για κάποιες μέρες τα σχολεία». «Είναι αδύνατον να γίνει μάθημα σε ένα σχολείο στο οποίο κάθε τρία, πέντε, δέκα λεπτά χορεύει σε μετασεισμούς. Είναι επικίνδυνο».

Πρόσθεσε πως το ρήγμα αυτό έχει ένα μέγεθος που μπορεί να δώσει έναν μετασεισμό 6,2 ή 6,3 βαθμών, ενώ σημείωσε πως οι σεισμοί έχουν τη δική τους λογική και χρειάζεται προσοχή για τουλάχιστον μία εβδομάδα.