Skip to main content

Στο ρήγμα της Ανατολίας ο σεισμός των 5,4 ρίχτερ - Τι λέει στη Voria ο καθηγητής Παπαζάχος

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε πως το επίκεντρο εντοπίζεται σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή στο βόρειο Αιγαίο.

Ο σεισμός των 5,4 ρίχτερ ανοιχτά του Αγίου Όρους ξύπνησε το ρήγμα της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που αποτελεί συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίαςταρακουνώντας τη βόρεια Ελλάδα και όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Διαβάστε - Ισχυρός σεισμός ανοιχτά του Αγίου Όρους-Κουνήθηκαν Θεσσαλονίκη και περιοχές της Β. Ελλάδας

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ., Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε πως το επίκεντρο εντοπίζεται σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή στο βόρειο Αιγαίο.

«Η δόνηση, μεγέθους 5,4 ρίχτερ, έγινε στο ρήγμα της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, μεταξύ Σιθωνίας και Αγίου Όρους, που αποτελεί συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας και στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Το ακριβές επίκεντρο είναι στο θαλάσσιο χώρο και αυτό είναι πολύ θετικό, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ακολουθία μικρότερων δονήσεων, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το επίκεντρο ήταν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τις ακτές και έγινε ιδιαίτερα αισθητός, σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Μέχρι τις 15:00, είχαν σημειωθεί πάνω από 10 μετασεισμοί, με μεγαλύτερο στις 14.26 που ήταν μεγέθους 4,3 ρίχτερ.

«Ο σεισμός προήλθε από μια περιοχή που γνωρίζουμε ότι είναι σεισμογενής και την παρακολουθούμε συστηματικά», πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάιο του 2014, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ζημιές.

Το ιστορικό του ρήγματος

Για τους επιστήμονες ο κλάδος αυτός του ρήγματος της Ανατολίας είναι γνωστός και στο παρελθόν έχει δώσει μερικούς από τους πιο μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1906 η δόνηση των 7,5 Ρίχτερ, που είχε συνταράξει τη χώρα, ήταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ανατολικά του σημερινού επίκεντρου και το 1982 ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ καταγράφηκε με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του σημερινού. Έναν χρόνο αργότερα, το 1983, μία ακόμη δόνηση με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ προήλθε από επίκεντρο που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του σημερινού, ενώ ο φονικός σεισμός των 7,1 Ρίχτερ το 1968 στον Άγιο Ευστράτιο με τους 20 νεκρούς και τα εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα, είχε επίκεντρο λίγο νοτιότερα.