Skip to main content

Παπούλιας: Να τιμηθεί ειρηνικά η μνήμη του Αλέξη

Την ελπίδα του ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά, γιατί «αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι», εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την ελπίδα του ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά, γιατί «αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αδικοχαμένου μαθητή.

Όπως σημειώνεται σε μήνυμα του κ. Παπούλια, «η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας που μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία. Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας».

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας εκφράζει για μια ακόμα φορά τη συμπαράστασή του στους γονείς του και στους δικούς του ανθρώπους, καθώς και την πίστη του και τις ενοχές του απέναντι στη νέα γενιά, «στην οποία», όπως αναφέρει, «χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας».

Πάγκαλος: «Δεν θα ανεχθούμε τη βία και την ανομία»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να αποτρέψει την επανάληψη των περσινών επεισοδίων, που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι «δεν θα ανεχθούμε τη βία και την ανομία, δεν θα επιτρέψουμε καταστροφή περιουσιών, δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις σε πολίτες και σε ένστολους», ενώ πρόσθεσε ότι «οι φωνές της καπηλείας θα μείνουν στο περιθώριο».

Χρυσοχοΐδης

Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με σκοπό, όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του 16χρονου, αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του.

«Ένα παιδί 16 χρονών δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περίπτωση ακραίας αστυνομικής βίας πριν ένα χρόνο», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε πως «αυτή η δολοφονία σημάδεψε την πορεία του τόπου, πλήγωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη δυνατότητα του κράτους να τους παρέχει ασφάλεια και δίκαια, οι νέοι βγήκαν στους δρόμους, για να εκφράσουν την οργή και το θυμό τους».

«Δεν θα ανεχθούμε επανάληψη σκηνικού τρόμου στις πόλεις. Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα σε βανδαλισμούς. Δεν θα επιτρέψουμε εκμετάλλευση της μνήμης του αδικοχαμένου Αλέξη. Δεν είμαστε εδώ, για να συμβιβαστούμε με τη βία και την ανομία, αλλά για να ενθαρρύνουμε τους αγώνες και το στοίχημα των παιδιών να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απομονώνοντας τις περιφερειακές ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν άβατα και γκέτο», κατέληξε ο υπουργός.

Σαμαράς: Ανυποχώρητοι στην τυφλή βία

«Η μετατροπή του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε “επέτειο καταστροφών” είναι προσβολή στη μνήμη του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του 16χρονου μαθητή.

«Σήμερα οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στη μνήμη του και με ειλικρινή διάθεση να δούμε τις δικές μας ευθύνες, ως κοινωνία κι ως οργανωμένη Πολιτεία», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε: «Η εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη».

«Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι», συμπλήρωσε και παρατήρησε: «Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε». «Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι», είπε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε επίσης ότι «η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

«Χρειάζεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα η Ελληνική Κοινωνία να δείξουμε θάρρος, σύνεση και ευθύνη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.