Skip to main content

Παπούλιας: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η λύση»

Για την αξιοποίηση των ΑΠΕ μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι.
Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το Αμπού Ντάμπι.

Ο κ. Παπούλιας στην ομιλία του (ήταν ο κεντρικός ομιλητής) στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στα ΗΑΕ, υπογράμμισε πως οι ΑΠΕ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας.

Όπως είπε, δεν είναι πλέον μόνον οι μεγάλες και ισχυρές χώρες ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν θέση στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, αλλά λόγο και ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα μπορούν να έχουν πλέον χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όχι απαραίτητα βιομηχανικές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

«Με δυο λόγια, οι φτωχές χώρες μπορούν να κερδίσουν δύναμη και προοπτικές ευημερίας για τους πληθυσμούς τους, αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, στην ομιλία του σημείωσε την αποτυχία της Διάσκεψης Κορυφής της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενιών.

«Σ’ αυτήν την πρόκληση όφειλαν να απαντήσουν οι ηγέτες του κόσμου και αντί να περιοριστούν σε μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, έπρεπε να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια, περιεκτική και νομικά δεσμευτική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα», επεσήμανε.

Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι η αποτυχία της Κοπεγχάγης «προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις αν ιδωθεί ως στοιχείο μίας μεγαλύτερης εικόνας. Και η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη μίας βαθιάς, πολυδιάστατης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής, η οποία συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε και ακολουθήσαμε ως «αναπτυγμένος κόσμος» τα τελευταία χρόνια».

Εξήγησε ότι πρόκειται για «μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας στο όνομα του κέρδους για τους λίγους, μοντέλο υπερκαταναλωτισμού και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, μοντέλο που διευρύνει συνεχώς τις παλιές ανισότητες και δημιουργεί νέες. Αυτή λοιπόν είναι η «μεγάλη εικόνα» και είναι ζοφερή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί «τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση, στο πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και είναι η μόνη ειρηνική επιλογή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόρους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητές της στρέφονται στην Πράσινη Ανάπτυξη και εξήγησε πως η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των πολλών και συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Και η ενέργεια, είπε, από μέσο επιβολής και ισχύος θα μετατραπεί σε εργαλείο για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ευημερίας των λαών και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα παιδιά μας. «Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», κατέληξε.